Linux'te DNS Nasıl Değiştirilir?

Uçbirimi açın ve aşağıdaki kodu çalıştırın.

     sudo gedit /etc/resolv.conf

Açılan pencerede aşağıdaki kodları ekleyin ve kaydedin.


     nameserver 8.8.8.8
     nameserver 8.8.4.4
     nameserver 208.67.222.222
     nameserver 208.67.220.220


Kullanmak istemediğiniz adresin nameserver'ının önüne # işareti koyun. Son olarak, yaptığınız işlemlerin kalıcı olması için aşağıdaki kodu çalıştırın.

sudo chattr +i /etc/resolv.conf

Yukarıdaki kodu yazarak dosyamızı kilitlemiş oluyoruz. Hepsi bu kadar. Eğer ki tekrar DNS değiştirmek isterseniz aşağıdaki kodu yazarak dosya üzerindeki kilidini kaldırın.

sudo chattr -i /etc/resolv.conf

2 Yorumlar

  1. Hocam, eğer DHCP kullaniyorsak Netvorkmanager her bağlantıda otomatik DNS atıp bunu /etc/resolv.conf dosyasına yazmiyor mu ?
    Ubuntu'da bilmiyorum ama ben Arch Linux üzerinde böyle olduğunu gördüm, eğer el ile /etc/resolv.conf dosyasına DNS bilgileri girdikten sonra resolv.conf dosyasını salt okunur yapmassak Networkmanager'in atadığı DNS geçerli oluyor.
    örneğin Arch Linux'ta bilgileri yazdıktan sonra [root@czarch cez]# chattr +i /etc/resolv.conf komutu sayesinde durumu kalıcı yapıyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğin iyi oldu. Yazıyı yayımladığım sırada aceleye geldi. O yüzden son kısmı eklememişim. Yazıyı tekrar düzenledim ve bizzat çalışıp çalışmadığını kontrol ettim. Uyardığın için teşekkürler.

      Sil
Daha yeni Daha eski