Linux Dağıtımları Beni Neden Heyecanlandırıyor?

3 senedir GNU/Linux dağıtımlarını kullanıyorum. Kullandığım her dağıtımda ve dağıtımların her yeni sürümünde ayrı bir heyecan yaşıyorum. Zaman zaman bunun nedenini düşünüyorum. Tarafsız bakmaya ve kötü/olumsuz bir tarafını bulmaya çalışıyorum. Fakat aklıma kötü diyebileceğim bir şey henüz gelmedi. Olumsuz bir yanı olsa bile, genel anlamda kullanımımı etkilemediği için çok da önemsemiyor olabilirim.

Kullandığım dağıtımların yeni sürümlerinin çıkmasına az bir zaman kala “Acaba bu yeni sürümü nasıl olacak?” diye düşünmeye başlıyorum. Linux dağıtımlarını kullanmayanlar bilemez. Fakat size şöyle bir örnek vereyim. Mesela genelde erkeklerin arabalara karşı ilgileri vardır. Beğendiği bir arabaya sahipse sürekli onunla ilgilenmek ve onu kullanıp gezmek ister. Benim Linux'e olan ilgim de buna benziyor. İnsanın kullandıkça kullanası geliyor. Hele ki benim gibi yıllarca Windows kullanmış ve aynı problemleri tekrar tekrar yaşamışsanız, Linux'u sevmemek elde değil.

Bilgisayarımdaki Windows'u zorunlu haller dışında açmıyorum. Zaten açsam bile hemen kapatıp Linux'e geçmek istiyorum. Windows'un onca sene bana çektirdiklerinden sonra sanırım bu gayet doğal.

Her yeni sürümde sistemdeki değişiklikleri birebir görmek ve sistemin performansının arttığını hissetmek kadar keyifli bir şey yok. Linux'un bilgisayarımın ramini daha iyi kullanması da aldığım keyfi arttırıyor. Anlatılmaz yaşanır” diye bir söz vardır. Ben de size bunu söylüyorum. Kullanmadan ne demek istediğimi anlayamazsınız. Yukarıda anlatmak istediklerimi, diğer Linux kullanıcılarının çok iyi anladığını tahmin edebiliyorum. :) 

Daha önce hiç kullanmadıysanız ve Linux dağıtımları arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız Hangi Linux Dağıtımını Kullanmalıyım? başlıklı yazım, başlangıç iyi bir adım olabilir.

4 Yorumlar

  1. Aynen katılıyorum. Ben de yaklaşık 4 yıllık Gnu/Linux kullanıcısıyım. Birçok dağıtım denedim. Her yeni sürüm ayrı bir heyecan kesinlikle. Şuan Mint 13 Xfce yi deniyorum ve yine oldukça memnun kaldım. Zorunlu haller dışında açmıyorum Windowsu aynı şekilde. Ancak can sıkıcı bir gelişme var Gnu/Linux dünyasında bugünler de. Adobe flash player artık yeni sürüm üretmiyor Linux için. ( Chorome hariç. Onunla beraber kurulu geliyor yeni sürümleri. ) Ancak diğerler tarayıcılar için desteklenen son sürüm 11.2. Güvenlik güncelleştirmelerini bir süre daha yayınlıyacak sanırım. ( 5 yıl kadar sanırım. Yayınlıyorda. Güncelleme yöneticisinde gözüküyor.) Ancak Chorome çok kasıyor ve tarayıcı alışkanlıklarını değiştirmek istemeyenler için can sıkıcı. Mesala ben her türlü video download işlemimi Firefox ve Opera kullanarak yapmayı tercih ediyorum. Chorome yine çok kasıyor. Gezinmek içinse Linux platformunun en hızlısı olduğu için tercihim Opera. ( En azından benim Pc de öyle ) Bakalım zaman neyi gösterecek!...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Chrome yerine Chromium'u kullanmayı tercih ediyorum. İkisinin arasındaki farkı bilmeyenler varsa yazdığım şu yazıdan okuyabilirler.

      http://www.polatbuyukarslan.com/yazilim/google-chrome-chromium-arasindaki-farklar-nelerdir/

      Arada sırada ufak tefek sorunlar olmuyor değil. Ama çoğunlukla kullanıyorum. İşim düştüğü zaman da Opera veya Firefox'a geçiyorum.

      En azından sorunların bir şekilde çözüleceğini bilmek güzel. GNU/Linux dağıtımlarında bu hep böyle olmuştur. Sorunlar geç de olsa bir şekilde çözülüyor. Gönüllü geliştiricilere ne kadar teşekkür etsek azdır.

      Sil
  2. Linux'a yaklaşık 7 yıl önce geçtim, pek fazla profesyonel de değilim ama denildiği gibi kullananlar bilir. Geçenlerde hanımın yeni dizüstü Win7 bir açıp güncelleme filan yapiyim dedim, "aman Allahım bu windows ne kadar yavaşmış" kanısına o zaman daha iyi anladım.Değişik dağıtımlar kurdum denedim, ve şu ana Arch kullaniyorum, makinem 10 yıllık uçuyo.....
    Flash player'e gelince endişe edilecek bir durum yok, yakın bir zaman önce FireFox daha fazla flash oynatıcısına ihtiyaç duymayacağını okudum bir yerlerde, belki Adobe buna bozulmuş olabilir, ama hiç önemli değil Allah açık yazılım geliştiricilerinden razı olsun onun da çaresini bulurlar muhakkak.
    Nvidia ekran kartları açık kaynak sürücüleri ile daha iyi çalışıyor artık, ve Linus Torvald rahatlıkla Orta parmaığını Nvidia ya gösterebiliyor.........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firmanın kendisi sürücüleri çıkarmasa bile gönüllüler bu konuda gayet iyi çalışıyorlar. Flash konusunda benim de herhangi bir endişem yok. Her geçen gün Linux daha iyi yerlere geliyor. Ufak tefek sorunlar için çözüm her zaman vardır.

      Sil
Daha yeni Daha eski