Linux Kerneli Neden Güncellemelisiniz?

GNU/Linux kullanıcıları, kullandıkları dağıtımın her zaman sorunsuz ve hızlı çalışmasını isterler. Çoğu zaman bunun için ekstra çaba sarfetmeye bile gerek yoktur. Dağıtımların her yeni sürümleri, bir önceki sürümden daha iyi ve kararlı çalışır. Sistemin çekirdeği olan Linux de her yeni sürümde güncellenir.

Kernelin güncellenmesinin bazı nedenleri vardır. Bunları size birkaç başlık altında açıklamaya çalışayım.

Güvenlik Nedenleri

Kernel güncellemesinin en önemli nedenlerinden birisi güvenliktir. Sistemde ortaya çıkan açıklar, her yeni kernel güncellemesinde kapatılır. Bu sayede sisteminiz, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı her zaman daha güvenli olur.

Sistemin Kararlılığı

Bazı kişiler, kernelin güncellemesiyle birlikte sistemin kararlılığının azalacağını düşünüyor. Çünkü daha önce kullanmadığınız yeni bir kerneli kullanıyor olacaksınız. Bu yeni kernelin de bir önceki kernelden daha iyi çalışacağının garantisi yok. Aslına bakarsanız bunun doğruluk payı var. Fakat kendinize ait bir serverınız yoksa, yani serverlarınızda Linux çalıştırmıyorsanız, kısacası normal bir kullanıcıysanız böyle bir durum için endişe etmenize gerek yok.

Sürücü Güncellemeleri

Her yeni kernel güncellemesinde sürücüler de güncellenir. Bu da daha fazla donanımın tanınacağı ve sorunsuz çalışacağı anlamına gelir. Bununla birlikte grafik sürücülerinin de güncelleneceğini ve performansın da ufak da olsa artacağını unutmayın.

Sistem Hızındaki Artış

Kernelin güncellenmesiyle birlikte sistemin hızında da artış olmaktadır. Bu artış yapılan güncellemeye göre küçük veya büyük olabilir.

Küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var. Kernel güncellemesi bazı riskleri de beraberinde getirir. Her kernel güncellemesi sisteminizde sorunsuz çalışacak diye bir kaide yok. Herhangi bir problem durumunda da neyse ki eski kernele geri dönüş yapmak mümkün. Fakat benim size tavsiyem kernel güncellemesi yaparken her türlü duruma karşı hazırlıklı olun. Eğer yeni bir GNU/Linux kullanıcısıysanız ve olabilecek herhangi bir sorunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız kernel güncellemesi yapmanızı tavsiye etmem.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski