Intel Sürücü Güncelleme Yazılımını Çıkardı!

Intel uzun süredir açık kaynak projelerine yatırım yapıyor ve açık kaynak yazılımına, özellikle de GPU ürünlerine ilgi duyuyor. Örneğin AMD ve Nvidia'nın aksine, Intel GPU sürücülerinin büyük çoğunluğunu açık kaynak lisansıyla yayınlıyor.

Ayrıca GPU'nun video işleme hızını arttırmasını sağlayacak bir yazılım protokol sistemi olan "VA API" (açık kaynak lisanslı) tasarladılar. Bunu sadece Intel değil, AMD ve Nvidia da kullanıyor.

Açık kaynak olduğu için Intel GPU sürücülerine ulaşmak çok kolay. GNU/Linux dağıtımlarının çoğu varsayılan olarak bu sürücülerle birlikte geliyor.


Intel yeni bir GPU sürücüsü çıkardığında, GNU/Linux dağıtımlarının sürücüleri depolara eklemesi biraz zaman alıyordu. Çoğu zaman yeni çıkan GPU sürücülerini çıktığı anda kullanamıyordunuz.

Intel Linux Graphics Installer yazılımıyla bu sorun ortadan kalktı. Artık tek bir tıklamayla güncelleme işlemini halledebiliyorsunuz.

Şu anda Ubuntu (12.04 LTS ve 12.10) ve Fedora (17 ve 18) dağıtımları için kullanılabilir konumda.

Ubuntu'da Intel Linux Graphics Installer Kurulumu:

Uçbirim'i açın ve aşağıdaki kodu çalıştırın.
 wget --no-check-certificate https://download.01.org/gfx/RPM-GPG-KEY-ilg -O - | sudo apt-key add -  
Ardından Intel'in sitesine giderek dağıtımınıza uygun olan sürümü bilgisayarınıza indirin.

İndirdiğiniz dosyayı çift tıklayarak kurulumunu yapın.

Kurulumu yaptıktan sonra Dash içerisinde “intel” yazarak kurulum sihirbazını açın. Güncelleme işleminden sonra sürücüler sorunsuz kurulduysa, değişikliklerin uygulanması için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Not: Linux Mint'te "Dağıtım desteklenmiyor" hatası veriyor. Linux Mint kullanıcılarının bir süre daha beklemesi gerekiyor.

Uyarı: En son çıkan GPU sürücülerini Intel'den, yani birinci elden indirebiliyor olmak çok güzel. Fakat indirdiğiniz sürücülerde bazı hatalar olabilir ve sisteminize zarar verebilir. Bunu göz önünde bulundurun.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski