Linux'teki Terminal/Uçbirim Gözünüzü Korkutuyor Mu? Öyleyse Okuyun!

Linux'e yeni başlayacak kullanıcılar Terminal'den kod yazma işine sıcak bakmayabiliyor. Bunu da anlayışla karşılıyorum. Zira arayüzle uğraşmak varken neden birkaç satır kod yazarak işlemleri yapayım diye düşünülebilir. Böyle düşünenlere haklı olduklarını baştan söyleyeyim. Ama...

Terminal'in kendine göre avantajları var. Kod yazarak işlerinizi çok daha kısa sürede halledebiliyorsunuz. Özellikle program kurulumlarında size büyük avantajlar sağlıyor.

Örneğin VLC programını birçoğunuz biliyorsunuzdur. Videoları izlemek için kullanılabilecek en iyi programlardan bir tanesi. Programın hem Windows hem de Linux versiyonu bulunuyor. Adil olması açısından her iki platformda da olduğu için VLC programı üzerinden örneğe devam edeceğim.

VLC'nin hem Windows hem de Linux'teki kurulum adımlarını tek tek yazalım.

Windows'ta VLC Kurulumu Adımları:

1- İnternet tarayıcısını çalıştır.
2- Tarayıcıya www.videolan.org yaz. Sitenin adını bilmiyorsanız ve org mu yoksa com mu emin değilseniz muhtemelen Google'dan aratarak siteye ulaşacaksınız.
3- İndirme linkine tıklayıp VLC'yi bilgisayarına indir.
4- İndikten sonra programın kurulum dosyasını çalıştır ve o çok meşhur Next (İleri) adımlarını uygulayarak programı kur.
5- Kurduktan sonra programı çalıştır.

Linux'te VLC Kurulumu Adımları:

1- Terminal'i çalıştır.
2- sudo apt-get install vlc yazdıktan sonra şifre gir.
3- Terminal'de VLC'nin indirilmesini ve kurulmasını bekle. (Evet dikkat ettiyseniz indirilme ve kurulum Terminal üzerinde gerçekleşiyor. VLC'nin indirilmesi bittikten sonra kendisi kuruluma geçiyor. İleri butonuna basmayla uğraşmak yok.)
4- Kurduktan sonra programı çalıştır.

Kurulum adımlarına bakıldığında ilk bakışta çok da fark yokmuş gibi görünebilir. Fakat tarayıcının çalıştırılması, tarayıcıdan VLC'nin sitesine ulaşmak (sitedeki her türlü görselin yüklenmesi de dahil), next adımları gibi noktalarda Windows zaman kaybettiriyor.

Linux'te VLC'nin kurulum süresi: 1 dakika 20 saniye sürdü. 1 dakika 20 saniye geçtiğinde ben VLC programını çalıştırıp arayüzüne ulaşmıştım.


Windows'ta VLC'nin kurulum süresi: ......Loading (Yükleniyor)........Loading (Yükleniyor)..... Veri bulunamadı. Linux'te VLC kurulum testini yapan arkadaşa şu anda ulaşılamıyor ya da kendisi Windows'un kapsama alanının bir hayli dışında. Bu yüzden bu testi kendiniz deneyin. Zira benim boşa harcayacak ne zamanım ne de sabrım var. :)

Not: Windows'taki adımları yazarken bile bunaldım arkadaş. Bu nedir ya. Resmen hamallık!

2 Yorumlar

  1. Bir de o İleri adımlarını yaparken incelemeniz gerekiyor. Kimi zaman ayar soruyor kimi zaman farklı yazılımlar yükletmeye çalışıyor ;) Linux ta terminalden tek komutla sadece istediğiniz programı kuruyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu söylediğim ileri adımları konusu, yazıyı yazdıktan sonra aklıma gelmişti. :) Aynen dediğin gibi. Eskiden Windows'ta program kurmak için sadece ileri butonuna tıklardık. Hatta bilgisayarına program kurduğum arkadaşlarım çok hızlı kurulum yapınca şaşırıyorlardı. :D Linux'te üçüncü parti yazılımların olmaması ve hızlı kurulması süper. ;=)

      Sil
Daha yeni Daha eski