Linux’te Yandex.Disk Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bulut tabanlı depolama denilince akla gelen ilk isimlerden biri Google Drive olsa da ne yazık ki Google Drive’ın resmi bir Linux istemcisi bulunmuyor.

Her ne kadar Google Drive’ı Linux’te kullanmak için resmi olmayan yazılımlar olsa da onların ne kadar güvenilir olduğu tartışılır. Google Drive’ın resmi bir yazılımının olmaması belki de en büyük eksiği.

Rusya tabanlı bir şirket olan Yandex’in Yandex.Disk yazılımının resmi olarak Linux desteği bulunuyor. 

Linux’te Yandex.Disk Kurulumu

1- İlk olarak Yandex.Disk için herhangi bir üyeliğiniz yoksa sitesinden kayıt olmanız gerekiyor. Ücretsiz bir şekilde kayıt olabilirsiniz.

Ardından aşağıdaki hızlı kurulum için gerekli olan kodu Terminal’de çalıştırın.

echo "deb http://repo.yandex.ru/yandex-disk/deb/ stable main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/yandex.list > /dev/null && wget http://repo.yandex.ru/yandex-disk/YANDEX-DISK-KEY.GPG -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y yandex-disk

Eğer RPM olarak kurmak isterseniz Yandex.Disk’in kurulum rehberi sayfasındaki RPM dosyasını indirebilirsiniz.

2- Terminal’de yandex-disk setup komutunu çalıştırın ve sizden istenen 3-4 tane basit bilgiyi (proxy sunucu, kullanıcı adı, şifre vs) girin. Eğer bu aşamada bu bilgileri Terminal’de girmek istemiyorsanız bir sonraki adımda da aynı işi yapabilirsiniz.

Yandex.Disk için Arayüz (GUI) Kurulumu

YD-Tools’u aşağıdaki komutlar yardımıyla kurun.

sudo add-apt-repository ppa:slytomcat/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install yd-tools

Kurulumdan sonra Yandex.Disk İndicator'ı çalıştırdığınızda, az önce Terminal’de sizden istenen bilgileri arayüz sayesinde daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

Eksik Özellikler Neler? Neleri Yapamazsınız?

Web sürümündeki özelliklerin hepsini Linux için kurduğumuz yazılım ile yapamıyoruz.

- Yandex.Disk’i web üzerinden kullanırken, Microsoft Ofis uygulamalarına bağlantı sağlayabildiğiniz için arayüzden dökümanlar oluşturma imkanınız var. Bu uygulamaları kullanmak istiyorsanız web üzerinden kurmanız gerekiyor.

- Web’te depolama servislerinin amaçlarından biri de dosyalarınızı diğer insanlarla paylaşmaya imkan tanıması. Paylaşma linklerini oluşturmak için de Yandex.Disk’i web üzerinden kullanmanız gerekiyor. Indicator içerisinde Web’e erişmek için bir simge mevcut.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski