Windows Powershell Linux'e Geldi

Microsoft'un CEO'su Satya Nadella “Microsoft Linux'u seviyor” dedi ve aynı zamanda bunu kanıtladı. Bildiğiniz gibi bir süre önce Microsoft ve Canonical iş birliğiyle Ubuntu'daki Bash, Windows 10'da çalışabilir hale gelmişti. Şimdi de Windows Powershell açık kaynak olarak Linux ve Mac OS'a geldi. Şu an için sadece CentOS, RHEL, Ubuntu ve Mac OS X destekleniyor.

Windows Powershell'in ne olduğunu bilmeyenler için Microsoft tarafından Windows komut satırı cmd.exe ve Windows Script Host'a alternatif olarak geliştirilen yeni nesil bir komut satırı uygulamasıdır. Windows PowerShell'in sunduğu yeni komut yapısı Unix sistemindeki komut yapısına benzemektedir. Kullanıcı herhangi bir komutu çalıştırdığında farklı komutlar ile bağ kurabilmektedir. Windows PowerShell 30 Kasım 2006'da ilk olarak Windows Vista işletim sisteminin bir parçası olarak planlanmıştır. Microsoft Exchange Server 2007 ile beraber ilk kez piyasaya sürülmüştür. Windows PowerShell 1.0 sürümü Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista için ücretsiz indirilebilmektedir. Windows 7'den itibaren Windows PowerShell 2.0 işletim sistemi ile beraber gelmektedir. Windows PowerShell 2.0 bir önceki sürümünden farklı olarak görsel kullanıcı arayüzüne sahiptir.


Linux'te Powershell Kurulumu Nasıl Yapılır?

Öncelikle PowerShell'in GitHub sayfasından kuracağımız dosyayı indiriyoruz ve aşağıdaki komutları terminalde çalıştırıyoruz.

PowerShell'i CentOS 7'de kurmak için;

sudo yum install powershell-6.0.0_alpha.9-1.el7.centos.x86_64.rpm

PowerShell'i Ubuntu 14.04 LTS'de kurmak için;

sudo apt-get install libunwind8 libicu52
sudo dpkg -i powershell_6.0.0-alpha.9-1ubuntu1.14.04.1_amd64.deb

PowerShell'i Ubuntu 16.04 LTS'de kurmak için;

sudo apt-get install libunwind8 libicu55
sudo dpkg -i powershell_6.0.0-alpha.9-1ubuntu1.16.04.1_amd64.deb

Kurulumdan sonra Powershell'i çalıştırmak için Terminal'de powershell yazmanız yeterli.

Not: Hala geliştirilme sürecinde olduğunu ve hataların olabileceğini unutmayın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski