Linux’te Web Kamera ve Mikrofon Nasıl Kapatılır? (Ubuntu/Linux Mint)

Birçoğunuzun mutlaka laptopu vardır. Laptopların üzerinde de video ve sesli sohbet için genelde web kamera ve mikrofon bulunur. Bu yüzden kullanıcılarla ilgili bilgileri çalabilmek için de malware saldırıları web kameraları da hedef alabiliyor. Her ne kadar bu saldırılar, daha çok kullanıcıya sahip olan Windows ve Mac için yapılıyor olsa da Linux’un zaman içinde gelişmesi ve kullanımının artmasıyla birlikte bu saldırılardan biz de nasibimizi alacağız gibi görünüyor. 

Bu yazıda sizlere laptopunuzdaki mikrofonu ve web kamerayı nasıl kapatacağınızı anlatacağım.

Laptoptaki Mikrofon Nasıl Kapatılır?

Mikrofonu kapatmak için gnome-alsamixer’ı kurmamız gerekiyor. Yazılım Yöneticisi’nden aratıp kurabilir ya da aşağıdaki komutu terminalde çalıştırabilirsiniz.

sudo apt install gnome-alsamixer


Yukarıda gördüğünüz Mic yazan kısmın altındaki Mute kutucuğunun tıklanmış olması, mikrofonun kapalı olduğu anlamına gelir. Eğer Mute altında Rec isimli bir başka kutucuk varsa o kutucuk da boş olacak şekilde ayarlanmalı. Siz kendiniz değişiklik yapmadığınız sürece ayarlar sürekli bu şekilde kalacak.

Laptoptaki Web Kamera Nasıl Kapatılır?

Bilgisayarınızdaki web kamerasını çok fazla kullanmıyorsanız ya da farkında olmadan birisinin sizi izleyebilmesiyle ilgili endişeniz varsa web kameranın sürücüsünü karalisteye almanız gerekiyor. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın. 

sudo xed /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Not: Ben Linux Mint kullandığım için xed kullanmayı tercih ediyorum. Fakat siz Xed’i kullanmak istemiyorsanız onun yerine nano ya da gedit’i de kullanabilirsiniz.


Komutu çalıştırdıktan sonra açılan blacklist.conf isimli dosyanın içine, uvcvideo sürücüsünün bilgisayar açılırken yüklenmesini istemediğimiz için aşağıdaki satırı ekliyoruz ve değişiklikleri kaydediyoruz.

blacklist uvcvideo

Eğer web kameranızı yukarıda yaptığımız gibi kalıcı olarak kapatmak istemiyorsanız, sadece o an için kullanmak istiyorsanız aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın. Bu sayede bilgisayarınızı yeniden başlatana kadar web kameranız kullanılamayacak. Yeniden başladıktan sonra tekrar çalışmaya başlayacak.

sudo modprobe -r uvcvideo

Yukarıdaki işlemin işe yarayıp yaramadığını test etmek istiyorsanız Cheese yazılımını sudo apt-get install cheese komutunu terminalde çalıştırarak kurup web kamerayı kontrol edebilirsiniz.

Yazılımlara güvenmeyecek kadar paranoyaksanız, web kameranızın önüne kamerayı kapatacak bir şey koyup bantlayabilirsiniz. :) 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski