Knoppix 8.1 İncelemesi

Eskiden Knoppix, dergilerle birlikte verilirdi. Uzun zamandır dergi almadığım için hâlâ veriliyor mu bilemiyorum. O zamanlar hep CD’lerden kullanıyorduk. Bu yüzden Knoppix’in benim için ayrı bir yeri vardır. Neyse konumuza dönelim.

4.2 GB’lık Knoppix’i USB belleğe kurulumunu yaptıktan sonra, bilgisayarı bellekten başlatılırken açılışta knoppix64 lang=tr yazarak çalıştırmanız gerekiyor. Aksi takdirde Knoppix İngilizce olarak açılıyor.

Knoppix 8.1 [İlk İzlenim]

Açılışta ve kapanışta İngilizce bir konuşma sizi karşılıyor. Knoppix 8.1, LXDE ve Compiz’le birlikte geliyor. Dilerseniz açılışta sistemin dilini değiştirdiğiniz gibi masaüstü ortamını da değiştirebilirsiniz. Boot ekranındayken F3 tuşuna basarak nasıl yapmanız gerektiğini görebilirsiniz.

Compiz ile birlikte gelmesi kendini diğer dağıtımlardan ayırsa da Compiz’in ne kadar gerekli olduğu tartışılır. Linux’e ilk başladığım zamanlarda Compiz ile yapılan/yapılabilen şeyler (Windows'ta görmediğimiz için :D) etkileyici geliyordu. Fakat artık dikkat ettiğim şey görsellik, sadelik ve kararlılık.

Knoppix’te aklınıza gelebilecek çoğu yazılım içerisinde mevcut. Kendi içindeki oyun listesi bile çok fazla. Knoppix’i hazırlarken yazılım kurmanıza gerek kalmaması ya da acil durumlarda kullanılması amacıyla hazırlandığı belli oluyor.

Knoppix’ten tam anlamıyla yararlanmak için (özellikle ayarlar konusunda) hazırlanmış dökümanları (Cheat Code vb) okumak gerekiyor. Bu yönden bakınca araştırmayı ve kurcalamayı sevenlere hitap ediyor diyebilirim.

Knoppix 8.1 [Türkçe Desteği]

Bazı kısımların Türkçe çevirisi yapılmamış. Ayrıca bazı yazılımların Türkçe desteği kendi içerisinde olmadığı için haliyle yok. Fakat çevirildiği kısmı genel kullanım için yeterli. Dil konusunda bir sıkıntı çekileceğini düşünmüyorum.

Knoppix 8.1 [Donanım Desteği]

Test için kullandığım Lenovo Ideapad 310’da ve 7 yıllık eski bilgisayarda donanım konusunda bir sorunla karşılaşmadım. İkisinde de gayet güzel çalıştı.

Knoppix 8.1 Hard Disk’e Kurulabilir Mi?

Knoppix’i USB bellekten kullanırken kararlı olduğu hissi uyandırıyor. Fakat Knoppix’in kendi sitesinde de hard diske kurmak isteyenler için uyarılarda bulunmuşlar. Bu uyarılardan bazıları şöyle.
  • Sistemi güncelleyemezsiniz
  • Güncelleme ve güvenlik güncellemesi desteği yok
  • Kullanıcı yönetimi yok
  • Parola koruması yok
  • Yazılım kurarken sıkıntılara neden olabilir
Son Söz

Knoppix, DVD veya USB üzerinden kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. İçerisindeki yazılımların çok fazla ve hemen her türlü ihtiyacı gidermesi nedeniyle, sisteminizin açılmadığı durumlarda elinizin altında bulundurabileceğiniz bir kurtarma diski olarak bakabilirsiniz.

Benim size tavsiyem, elinizde kullanmadığınız boş bir USB bellek varsa Knoppix’i kurarak değerlendirebilirsiniz. Knoppix’in ilk Live CD dağıtımlarından biri olduğunu unutmayın.

Not: Bu arada bu yazıyı Knoppix’in içindeki LibreOffice ile yazdım. :)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski