Mageia 6 İncelemesi

Mageia’nın sitesinde Türkçe dil seçeneği mevcut. Bazı yerler sanki Google Translate ile çevirilmiş gibi duruyor ama hiç olmamasından iyidir. Ayrıca Mageia 6’nın destek süresi 16 Ocak 2019’a kadar devam edecek.

Mageia’nın Sistem Gereksinimleri:
  • İşlemci: herhangi bir AMD, Intel veya VIA işlemci;
  • Hafıza (RAM): 512MB en az, 2GB önerilen
  • Depolama (HDD veya SDD): En ufak kurulum için 5GB, normal kurulum için 20GB; Kullanıcı dosyaları için bir kaç GB içermektedir. Daha fazlasına ihtiyacınız varsa bunu da hesaba katmalısınız. Daha az alanda kişisel kurulumlar mümkün olmakla birlikte bu işlem ortalamanın üstü bir linux bilgisi gerektirir.
  • Optik Sürücü: Kullandığınız ISO kalıbına göre (ağ, USB bellek kurulumu mümkündür) CD veya DVD;
  • Ekran Kartı: herhangi bir AMD/ATI, Intel, Matrox, Nvidia, SiS veya VIA ekran kartı;
  • Ses Kartı: herhangi bir AC97, HDA veya Sound Blaster ses kartı.
Mageia 6 [Türkçe ve Donanım Desteği]

Gördüğüm kadarıyla Türkçe destek konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Donanım konusunda da bir sıkıntıyla karşılaşmadım.

Mageia 6 [İlk İzlenim]

Mageia 6 XFCE’yi USB’den deneme amaçlı çalıştırdığımda, Linux dağıtımı kurar gibi bölge, saat vs gibi ayarlar istedi. Ayrıca ilk başta Lisans Sözleşmesi çıktı karşıma. Daha önce hiçbir dağıtımda böyle bir şey görmemiştim. Gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Kurulumdan sonraki bir başka farklılık da bilgisayar ilk kez açılırken Ağ ve İnternet Yapılandırması ayarlarını yapmak gerekiyor. Ardından bazı dosyaları indiriyor ve kullanıcı adı-parola ayarlarını yapıyorsunuz. Sonra giriş ekranıyla karşılaşıyorsunuz. Kurulum için neden böyle bir yönteme gidildiğini anlamadım. Diğer dağıtımlardaki gibi bütün bilgileri kurulum esnasında istese daha iyi olurdu.

Pencereyi fareyle tutup sürüklediğimde arkada siyah bir şekilde birkaç saniye izi kalıyor.  32bit XFCE sürümü, kurulumunu yaptığım eski bilgisayar için uygun değil.


Mageia Denetim Merkezi’ni beğendim. Son kullanıcıya hitap edecek şekilde bir tasarımı var.


Varsayılan olarak gelen yazılımlarda ufak tefek farklılıklar var.  Örneğin birçok dağıtımda kurulu gelen Transmission yerine Deluge kullanılması gibi. Ben şahsen Transmission'ı tercih ederim. :)

Son Söz

Genel olarak Mageia’yı beğendim. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi kurulum olayı hoşuma gitmedi. Yavaş bir bilgisayarınız varsa Mageia’nın performansı iyi olmayabilir. Kesin şöyledir ya da böyledir diyemiyorum. Deneyip görmeniz gerekiyor.

2 Yorumlar

  1. Hocam emeğinize sağlık, incelemelerin devamını bekliyorum merak edenler ve yeni arkadaslar icin iyi olucagini dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. İncelemeler devam edecek. Takipte kalın. Yorumunuz için de teşekkür ederim.

      Sil
Daha yeni Daha eski