LAMP Nedir? Nasıl Kurulur?

LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) sayesinde dinamik web siteleri ve web uygulamaları geliştirebilirsiniz. LAMP’in bu kadar popüler olmasının nedeni, tamamen ücretsiz ve açık kaynak olmasından kaynaklanıyor. LAMP’in güzel yanlarından biri de diğer birçok ücretsiz ve açık kaynak yazılım paketleriyle birleştirilebiliyor olması. 

LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python), 4 katmandan oluşuyor. İlk katman Linux, yani işletim sisteminin olduğu katmandır. Diğer bütün katmanlar Linux’un üzerinde çalışır. İkinci katman ise web server yazılımı olan Apache’dir. Üçüncü katmanda ise MySQL veritabanı bulunuyor. Bir websitesinin verileri burada depolanır. Dördüncü ve son katmanda ise PHP bulunuyor. Websiteleri ve web uygulamaları bu katmanın içinde çalışır. 

LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bu yazıyı okuduğunuza göre Linux işletim sistemini kullandığınızı varsayıyorum. Bu yüzden ilk iş olarak kullandığınız Linux için herhangi bir güncelleme varsa, aşağıdaki komut yardımıyla güncelleştirme işlemini yapıyoruz.

sudo apt update && sudo apt upgrade



Apache’yi kurmak için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.

sudo apt-get install apache2

Apache’yi kurduktan sonra web tarayıcınızda localhost ya da 127.0.0.1 yazdığınızda aşağıdaki görüntüyle karşılaşacaksınız.



MySQL’i kurmak için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.

sudo apt-get install mysql-server

Yukarıdaki komuttan sonra size root şifresi soracak. Güvenli bir şifreyi belirleyin ve bu şifreyi unutmayın. 

Aşağıdaki komutu çalıştırdıktan sonra, yukarıda belirlediğiniz şifreyi girmeniz istenecek ve size burada birkaç soru soracak.

sudo mysql_secure_installation

Burada sorulan sorulara Evet veya Hayır olarak seçebilirsiniz. Varsayılan olanı seçmek isterseniz ENTER tuşuna da basabilirsiniz.



PHP’yi kurmak için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.

sudo apt-get install php libapache2-mod-php php-mcrypt php-mysql

PHP’nin kurulup kurulmadığını test etmek için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın. (Gedit yazan yere kendi kullandığınız editörün ismini yazın.)

sudo gedit /var/www/html/phpinfo.php

Açılan dosyanın içerisine aşağıdakini kopyalayıp yapıştırın ve kaydedin.

<?php
phpinfo();
?>

Ardından web tarayıcınızda localhost/phpinfo.php yazdığınızda aşağıdaki görüntüyle karşılaşıyorsanız, PHP sorunsuz çalışıyor demektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski