Mart 2014

GNOME geli┼čtirme ekibi GNOME masa├╝st├╝ ortam─▒n─▒n final s├╝r├╝m├╝ olan 3.12'yi resmi olarak yay─▒nlad─▒.

Gnome 3.12 s├╝r├╝m├╝ 6 ayl─▒k bir ├žal─▒┼čman─▒n sonucunda ortaya ├ž─▒kt─▒. ├çok say─▒da k├╝├ž├╝k geli┼čtirmelerin yan─▒nda yeni ├Âzellikler de eklendi. Bu s├╝r├╝mde 34236 de─či┼čiklik yap─▒ld─▒. Facebook foto─čraflar─▒, terminal, m├╝zik, haritalar ve web taray─▒c─▒s─▒ bu de─či┼čikliklerden en g├Âze ├žarpanlar─▒ndan baz─▒lar─▒.

Geli┼čtiricilerden birinin s├Âyledi─čine g├Âre GNOME 3.12 s├╝r├╝m├╝ bu zamana kadar ├ž─▒kar─▒lm─▒┼č en g├╝├žl├╝ s├╝r├╝m.

A┼ča─č─▒daki videoda GNOME 3.12'deki yeniliklerden baz─▒lar─▒n─▒ g├Ârebilirsiniz.

Huzeyfe ├ľnal bizi k─▒rmayarak Linux ile ilgili sorular─▒m─▒z─▒ yan─▒tlad─▒. Zaman─▒n─▒ ay─▒r─▒p sorulara yan─▒t verdi─či i├žin kendisine buradan bir kez daha te┼čekk├╝r ederim.

Soru 1: Linux'e ilk olarak ne zaman ba┼člad─▒n─▒z? Ba┼člang─▒├ž hikayenizden bahsedebilir misiniz?
Cevap: Tam hat─▒rlam─▒yorum ama 2000 y─▒l─▒n─▒n Ekim aylar─▒y─▒, ├╝niversiteye yeni ba┼člam─▒┼čt─▒m ve laboratuvarda bir makine ├╝zerinde Dokunmay─▒n - Linux yaz─▒yordu. Dokunmad─▒m ama merak ettim ve ba┼člad─▒m. ─░lk sistemimi kurup aya─ča kald─▒rmam yakla┼č─▒k 6 ay─▒ma maloldu. Derginin birinin verdi─či bozuk CD’i kurmak i├žin haftalarca u─čra┼čt─▒m, o zamanlar bu kadar kaynak olmad─▒─č─▒ i├žin ya┼čad─▒─č─▒m s├╝recin normal oldu─čunu d├╝┼č├╝n├╝p Kolay m─▒, Linux bu, olacak o kadar zor diye kendimi teselli ediyordum.

Soru 2: Ka├ž y─▒ld─▒r GNU/Linux da─č─▒t─▒mlar─▒n─▒ kullan─▒yorsunuz?
Cevap: Yakla┼č─▒k 13 y─▒ld─▒r farkl─▒ Linux fa─č─▒t─▒mlar─▒n─▒ kullan─▒yorum. 

Soru 3: Bug├╝ne kadar hangi GNU/Linux da─č─▒t─▒mlar─▒n─▒ kulland─▒n─▒z?
Cevap: Mandrake, Red Hat, Slackware, Ubuntu +Kali olarak sayabilirim. Mandrake ilk deneyimimdi ve malesef ba┼čar─▒l─▒ olamam─▒┼čt─▒m, sonra Red hat (6.2 zoot idi san─▒r─▒m) iyi bir ba┼člang─▒├ž yap─▒p gen├žl─čin heyecan─▒ ile bir d├Ânem Slackware kulland─▒m sonras─▒nda ise i┼čimi daha kolay yapabilece─čim bir da─č─▒t─▒m olan Ubuntu’ya ge├žtim.

Soru 4: En be─čendi─činiz GNU/Linux da─č─▒t─▒m─▒n─▒ nedeniyle birlikte s├Âyleyebilir misiniz?
Cevap: Kurumsal tarafta Red Hat, bireysel tarafta Ubuntu . Benim Linux’u kullanma amac─▒m daha ├žok i┼čimle ilgili oldu─ču i├žin az sorun ├ž─▒kartan da─č─▒t─▒mlar─▒ severim.

Soru 5: Sizce Linux, di─čer i┼čletim sistemleri ile k─▒yasland─▒─č─▒nda g├╝venlik konusunda ne gibi bir konuma sahip?
Cevap: Eskiden bu soruya ├žok daha fazla madde ile cevap verebilirdim ama Linux kernelinin son y─▒llardaki durumu ve Linux ├╝zerinde ├žal─▒┼čan 3. parti yaz─▒l─▒mlardaki g├╝venlik zafiyetlerini d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝m├╝zde Linux’un eskisi kadar g├╝venli bir i┼čletim sistemi olmad─▒─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yorum. Ama yine de kontrol├╝ tamamen size vermesi, ├╝zerinde bir g├╝venlik uzman─▒n─▒n ihtiya├ž duyaca─č─▒ temel savunma yaz─▒l─▒mlar─▒n─▒ bar─▒nd─▒rmas─▒ ve binlerce farkl─▒ g├Âz taraf─▒ndan devaml─▒ inceleniyor olmas─▒ g├╝venli─čine katk─▒da bulunan nedenlerden.

Soru 6: Sizce Linux kullan─▒lmal─▒ m─▒? Cevab─▒n─▒z evet ise neden?
Cevap: Bence evet. ├ço─ču ortamda s├Âylerim bir iki g├╝nl├╝─č├╝ne MEB ya da Y├ľK’de s├Âz├╝m├╝n dinlenece─či bir g├Âreve gelse  ve  bir de─či┼čiklik hakk─▒m olsa okullarda ve ├╝niversitelerde i┼čletim sistemi olarak Linux’un zorunlu k─▒l─▒nmas─▒n─▒ isterdim. Linux sadece teknik olarak farkl─▒ bir i┼čletim sistemi kullanmay─▒ ├Â─čretmez, hayat felsefesinin de─či┼čmesine de yol a├žar. ─░nsan─▒n ├Âz g├╝veninin artmas─▒n─▒ sa─člar ve sorunlarla ba┼ča ├ž─▒kabilmeyi ├Â─čretir. K─▒sacas─▒ IT sekt├Âr├╝ne giren herkese ├Ânce Linux ├Â─čretip sonra di─čer sistemlerin ├Â─čretilmesinin ├žok faydal─▒ olaca─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yorum.

Soru 7: Etik Hacker e─čitimi verdi─činizi biliyoruz. T├╝rkiye bu e─čitimi almak isteyenlere ne gibi ├Ânerilerde bulunmak istersiniz? Bu e─čitimi almak isteyenler Linux konusunda bilgi sahibi olmal─▒ m─▒? 
Cevap: Verdi─čimiz g├╝venlik e─čitimlerinde %90 oran─▒nda a├ž─▒k kaynak kodlu ve Linux tabanl─▒ sistemler kullan─▒yoruz. E─čitime gelenlerin tamam─▒na yak─▒n─▒ da Linux konusunda malesef yeterli bilgi sahibi olmuyor. Bu da e─čitimlerdeki uygulama a┼čamalar─▒n─▒n verimimi d├╝┼č├╝r├╝yor. Bu sebeple ilk defa burada somut olarak ad─▒n─▒ zikredece─čim Linux AKADEM─░ olu┼čumunu kurduk. Art─▒k Bilgi G├╝venli─či AKADEM─░S─░ gibi Linux ve a├ž─▒k kaynak kodlu sistemlerle a─č, sistem ve g├╝venlik ihtiya├žlar─▒n─▒ giderecek ├ž├Âz├╝mler ve unlar─▒n e─čitimlerini veren bir merkezimiz var.

Soru 8: T├╝rkiye'de Linux'un daha ├žok ki┼či taraf─▒ndan tan─▒nmas─▒/bilinmesi ve kullan─▒lmas─▒ i├žin neler yap─▒lmal─▒? 
Cevap: Kamu kurumlar─▒nda Linux g├Â├ž projeleri uygulanabilir, ├Â─črencilere ├Âzellikle te┼čvik ve belirli noktalarda zorunluluk konulabilir.

Soru 9: Son zamanlarda Linux'un ismini daha ├žok duyar olduk. Ubuntu Touch, Steam'in Linux'e gelmesi ve SteamOS vs. Siz bu geli┼čmelerle ilgili ne d├╝┼č├╝n├╝yorsunuz?
Cevap: Bundan 15 y─▒l ├Ânce Linux yak─▒nda cebinize girecek deseler garibimize giderdi ama ┼čimdi Android ile birlikte cebimize girmi say─▒l─▒r dolay─▒s─▒yla Linux’un sundu─ču ├Âzg├╝rl├╝k ve esnek altyap─▒y─▒ d├╝┼č├╝n├╝nce arabalarda, orda burda nerde g├Âr├╝rsek ┼ča┼č─▒rmam ancak sevinirim:)

Soru 10: Bilgi G├╝venli─či Akademisi'nde ├že┼čitli e─čitimleriniz mevcut. T├╝rkiye'deki Linux kullan─▒c─▒lar─▒ sizin e─čitimlerinize kat─▒l─▒rsa onlara ne gibi faydalar─▒ olacak? Bu sekt├Ârde bir kariyer elde edebilirler mi? 
Cevap: T├╝rkiye’deki Linux kullan─▒c─▒lar─▒ i├žin Linux AKADEM─░ b├╝nyesinde 10 farkl─▒ e─čitimimiz var. ├ľzellikle amac─▒m─▒z Linux’un aktif olarak kullan─▒lmad─▒─č─▒ kurumsal yap─▒lar─▒ hedef al─▒p buralardaki a├ž─▒k kaynak yaz─▒l─▒m ve Linux kullan─▒m─▒ artt─▒rmak. Bu sayede sekt├Âre ek i┼č imkanlar─▒n─▒n ├ž─▒kaca─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yoruz.

Soru 11: Son sorumuzu da SistemLinux.Org hakk─▒nda soral─▒m. R├Âportaj teklifi gelmeden ├Ânce SistemLinux'u duymu┼č muydunuz? Teklifi kabul etmenizdeki neden neydi? Ayr─▒ca blogumuz ile ilgili olumlu veya olumsuz d├╝┼č├╝nceleriniz varsa duymak isteriz.
Cevap: ─░┼čim gere─či arada bir konuyla ilgili portalleri takip ederim ama SistemLinux sitesi Linux ile ilgili daha ├Ânce pek de rastlamad─▒─č─▒m ├že┼čitlilikte konular─▒ i┼čliyor bu sebeple yazarlar─▒n─▒ tebrik etmek laz─▒m. 

Huzeyfe ONAL 
Bilgi G├╝venli─či AKADEM─░S─░

MintBox 2 sonunda Avrupa'da sat─▒┼ča ├ž─▒kt─▒. Amazon'dan sat─▒n alabilece─činiz MintBox 2'nin fiyatlar─▒ ise ┼č├Âyle:
Avrupa'da ya┼čan kullan─▒c─▒lar art─▒k ─░srail veya Amerika'dan sipari┼č etmek zorunda kalmadan MintBox 2'ye sahip olabilecekler.

Linux Mint'in sitesinde stoklar hakk─▒nda bilgi verilmi┼č. ├çok ilgi g├Âren bir cihaz oldu─ču i├žin stoklarda bitmi┼č ve ikinci parti haz─▒rlanm─▒┼č. Almanya'da 4 tane kalm─▒┼č ve UK'de stoklarda kalmam─▒┼č. CompuLab ile ileti┼čime ge├žip 3. parti konusunda g├Âr├╝┼čeceklerini s├Âylemi┼čler. E─čer bu cihazla ilgileniyorsan─▒z ve alamad─▒ysan─▒z, CompuLab ile ileti┼čime ge├žip stoklarla ilgili bilgi alabilirsiniz.

CompuLab'tan Yap─▒lan A├ž─▒klama: "Amazon.de i├žin bir sonraki parti 23 Mart Pazar g├╝n├╝. 31 Mart gibi sat─▒┼ča ├ž─▒kaca─č─▒n─▒ umuyoruz. UK ve DE i├žin asl─▒nda Almanya'daki ayn─▒ depodan servis ediliyor. Hala Amazon UK'deki liste ├╝zerinde ├žal─▒┼č─▒yoruz, fakat UK'de oturanlar amazon.de'den sipari┼č verebilirler."

Linux Mint 17'nin ismi "Qiana" olacak ve May─▒s 2014'├╝n sonunda ├ž─▒kacak.

Qiana kee-AHN-ah ┼čeklinde telaffuz ediliyor. Qiana ipe─čimsi naylon fiber 1962'de geli┼čtirildi. 1970'lerde tan─▒t─▒lan ve pop├╝ler olan bu ipe─čimsi materyal modayd─▒. Baz─▒ dillerde Qiana "┼čark─▒c─▒lar", "─▒┼č─▒k" veya "ilah" anlam─▒na geliyor.

Linux Mint 17 Qiana'n─▒n Cinnamon, MATE, KDE ve Xfce s├╝r├╝mleri ├ž─▒kacak.

GOG.com'un Linux'├╝ destekleyece─či haberinin ard─▒ndan The Witcher 2: Assassins of Kings oyununun Linux deste─či Steam'deki yerini ald─▒. 

Witcher'─▒n geli┼čtiricisi CD Projekt RED, ayn─▒ zamanda GOG.com'un oyun da─č─▒t─▒m servisinin arkas─▒ndaki isim.

The Witcher 3: Wild Hunt ve Cyberpunk 2077 isimli oyunlar─▒n da The Witcher 2 gibi Steam'e gelme ihtimali var. 

G├Âr├╝n├╝┼če g├Âre GOG.com, Linux oyuncular─▒n─▒ oyuna doyurmaya kararl─▒. :)

Mark Shuttleworth, Ubuntu'lu tabletlerin Ubuntu'lu ak─▒ll─▒ telefonlarla ayn─▒ da pazara ├ž─▒kaca─č─▒n─▒ s├Âyledi. 

┼×u anda ├╝zerinde ├žal─▒┼čt─▒klar─▒ Ubuntu 14.04'├╝n geli┼čtirmesinde tablet ├Âzelliklerine yo─čun bir ┼čekilde odaklan─▒ld─▒. 

MWL TV'den Steve Costello'ya konu┼čan Shuttleworth, bu y─▒l─▒n ortalar─▒nda Ubuntu ├žal─▒┼čt─▒ran tablet ve telefonlar─▒n hemen hemen ayn─▒ zamanda ├ž─▒kaca─č─▒n─▒ belirtti.

Merakla beklenen Ubuntu'lu ak─▒ll─▒ telefonlar─▒n ├ž─▒kmas─▒na ├žok az kald─▒. Canonical Ubuntu'lu telefonlar─▒n g├Ânderimine bu y─▒l ba┼člayaca─č─▒n─▒ duyurdu. Telefonlar─▒ ├╝retenlerden birisi ─░spanya'dan BQ ve ├çin'den Meizu isimli firma.

Maalesef isimleri s─▒k├ža duyulan ve bilinen b├╝y├╝k firmalar, Ubuntu'nun mobil cihazlar─▒n─▒ bu y─▒l g├Ândermeyecek. Fakat BQ ve Meizu firmas─▒ da kendilerini bu alanda kan─▒tlam─▒┼č firmalar aras─▒nda.

BQ, avrupa pazar─▒nda multimedya cihazlar─▒n ve 3D yaz─▒c─▒lar─▒n sat─▒┼č─▒na odaklanm─▒┼č bir ispanyol firmas─▒. Meizu ise ├çin'in Zhuhai b├Âlgesinde bulunan bir elektronik firmas─▒. Meizu'nun ├çin, Hong Kong, ─░srail ve Rusya'da ┼čubesi bulunuyor.

Ubuntu'lu ak─▒ll─▒ telefonlar─▒ merak edenler a┼ča─č─▒daki k─▒sa videoyu izleyebilir.

Oyun distrib├╝t├Âr├╝ GOG.com, klasik bilgisayar oyunlar─▒n─▒n ├Ân├╝m├╝zdeki sonbaharda Linux'e gelece─čini duyurdu.

─░nternet sitesindeki yapt─▒─č─▒ a├ž─▒klamada, bir sonraki hedeflerinin Linux'e destek vermek oldu─čunu, ┼ču an i├žin GOG.com'da Linux oyunlar─▒ bulunmad─▒─č─▒n─▒ fakat birka├ž ay i├žerisinde Linux oyunlar─▒n─▒ kendi servislerine getirmek i├žin ├žal─▒┼čt─▒klar─▒n─▒ s├Âyledi.

Hem Ubuntu hem de Linux Mint resmi olarak GOG.com taraf─▒ndan desteklenecek. En az 100 Linux oyununun ├ž─▒kmas─▒ planlan─▒yor. 

Hen├╝z hangi oyunlar─▒n Linux'e gelece─či belli de─čil. Bekleyip g├Ârece─čiz. 

Valve'nin kurucu ortaklar─▒ndan Gabe Newell verdi─či r├Âportajda Counter Strike: Global Offensive'in Linux'e gelece─čini do─črulad─▒. Sonunda Linux oyuncular─▒ da Windows ve Mac kullan─▒c─▒lar─▒n─▒n 2 senedir oynayabildi─či oyunu oynayabilecek. Gabe Newell hen├╝z bir tarih vermedi. Fakat bu konuda ├žal─▒┼čt─▒klar─▒n─▒ belirtti.

─░┼čletim sistemleri ile ilgili y├╝zdeye bak─▒ld─▒─č─▒nda g├Âsteriyor ki %85'lik Windows'a g├Âre Linux'un y├╝zdesi %1.5. Buna korsan kopyalar dahil de─čil. Buna ra─čmen Linux kullan─▒c─▒lar─▒ durmadan y├╝kseliyor. Frans─▒z h├╝k├╝meti, Beyaz Saray serverlar─▒ ve M├╝nih kent h├╝k├╝meti Linux'e ge├ži┼č yapt─▒. 

Gabe Newell r├Âportaj─▒nda Linux'un gelece─čin platformu oldu─čunu d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝n├╝ s├Âyledi. Ayr─▒ca gelecekte b├╝t├╝n Steam oyunlar─▒n─▒n Linux/Steam OS'ta ├žal─▒┼čaca─č─▒n─▒ umuyor musunuz sorusuna da evet cevab─▒n─▒ verdi.

Linux Kernel 3.13.6 kararl─▒ s├╝r├╝m├╝ Ubuntu ve Linux Mint kullan─▒c─▒lar─▒ i├žin ├ž─▒kt─▒.

├ľnemli Not: Kernel g├╝ncellemesi sonras─▒ bilgisayar─▒n─▒zda baz─▒ problemler olu┼čabilir. Bu riski g├Âze al─▒yorsan─▒z kurulum i┼člemini yap─▒n.

Linux Kernel 3.13.6 Kurulumu

A┼ča─č─▒daki kodlar─▒ s─▒ras─▒yla U├žbirim'de ├žal─▒┼čt─▒r─▒n.
 cd /tmp  
 wget http://goo.gl/2WdAa4 -O kernel-3.13.6
 chmod +x kernel-3.13.6
 sudo sh kernel-3.13.6
 sudo reboot  
Linux Kernel 3.13.6'i kald─▒rmak i├žin a┼ča─č─▒daki kodu U├žbirim'de ├žal─▒┼čt─▒r─▒n.
 sudo apt-get purge linux-image-3.13.6*
 sudo update-grub
Not: Yukar─▒daki bash scripti Upubuntu taraf─▒ndan haz─▒rlanm─▒┼čt─▒r.

Polat B├╝y├╝karslan

─░leti┼čim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger taraf─▒ndan desteklenmektedir.