Linux Mint 13 XFCE Hakkındaki Düşüncelerim

Blogumu takip edenler bilirler. Linux Mint 13 XFCE'ye geçmeden önce Linux Mint 13 MATE kullandım. Bununla ilgili bir yazıyı da şurada yazmıştım.

Linux Mint 13 XFCE'ye geçme nedenlerimden en önemlisi, XFCE masaüstünün daha az ram kullanıyor olmasıydı. Bu da bilgisayarın daha hızlı olacağı anlamına geliyordu. Netbook (Asus Eee PC 1005HA modeli) kullandığım için de hıza ihtiyacım vardı. Aslında hız ihtiyacımı MATE çok iyi bir şekilde karşılıyordu. Fakat daha fazla hızın kimseye zararı olmaz, değil mi? :) GNU/Linux dağıtımlarını kullanan kişiler bilirler. Zaman zaman insan farklı dağıtımları da denemek istiyor.

Neyse konumuza dönelim. Linux Mint 13 XFCE ile birlikte gelen yazılımlar, olabildiğince küçük boyutlu ve az ram harcayan yazılımlar seçilmiş. Bu tarz yazılımlar, kullanırken de ayrı bir zevk veriyor. Artık öyle şaşalı büyük yazılımlar yerine daha küçük ve az yer kaplayan yazılımlar hoşuma gitmeye başladı. Yazılımların görüntüsü öyle ahım şahım olmasa bile küçük olması daha iyi diye düşünenlerdenim.

En hoşuma giden yönlerinden birisi de sağ tuş menüsü. Sağ tuş menüsü içerisine ihtiyaç duyabileceğiniz her şey yerleştirilmiş. Sol alt köşedeki Menu'yü bile Uygulamalar adı altında eklemişler. Yani sağ tuş menüsü üzerinden de programlarınızı çalıştırabiliyorsunuz.


Linux Mint 13 XFCE Sağ Tuş Menüsü

Sol alt köşedeki Menü de tam benim istediğim tarzda bir şey. Tarz olarak Windows'un klasik görünümünü hatırlatıyor. Sade, basit ve hızlı.


Netbook'ta video izlerken (özellikle 720p ve hatta 10bit olanlar) MATE'ye göre çok daha rahat bir şekilde video izlenebiliyor. Netbooklardaki Windows'ta bile 720p zor bir şekilde veya dolambaçlı yollarla izlenirken, Linux Mint 13 XFCE'de çok rahat bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Zaten bunu görünce Windows'un ne kadar hantal olduğunu ve bilgisayarı kastırdığını bir kez daha anlıyorsunuz.

MATE ile XFCE görünüm açısından birbirine çok benziyor. Bu yüzden MATE'den XFCE'ye geçecek olan kişiler yabancılık çekmeyecektir.

Şimdi de biraz olumsuz yanlarından bahsedelim.

Windows'tan hatırlayacağınız gibi simgelerinizin masaüstünde daha düzenli durması için simgelerin etrafında bir çerçeve olur. Aynı olay burada da var. Masaüstüne koyduğunuz simgeler daha hoş duruyor. Benim gibi bir çok dosyanızı masaüstünde tutan biriyseniz bu özellik hoşunuza gidecektir. Şahsen benim hoşuma gitti. Fakat bu konuda da beğenmediğim bir şey var. Masaüstü resmimi de aşağıya ekledim. O resme bakarsanız en sağdaki simgelerin sağ tarafında boş bir alan var. O boşluğun genişliği kadar bir boşluk alt tarafta da var. Simgelerin etrafında çerçeve olduğu ve çerçevelerin de belirli bir genişliği olduğu için bu boşluklar oluşuyor. Bu boşluklar, kullanırken beni rahatsız ediyor. Göze kötü görünüyor. Netbook kullandığım ve çözünürlük 1024x600 olduğu için bu boşluklar oluşmuş da olabilir. Laptop veya masaüstü bilgisayarında Linux Mint 13 XFCE'yi deneyen birisi olursa bu sorunun olup olmadığını bana söylerse sevinirim.

Linux Mint 13 XFCE Masaüstümden Bir Görüntü

Dağıtımla birlikte gelen programların simgelerini hiç beğenmedim. Ne yalan söyleyeyim. İlk kurduğunuzda insanı kendinden soğutacak tarzda simgeleri var. Tabii ki buna çözüm olarak internetten simgeler bulup kullanabilirsiniz ki ben öyle yaptım. Eğer Linux Mint 13 XFCE kullanacak olursanız daha iyi bir görünüm için muhtemelen siz de simge kullanacaksınız.

Dosya yöneticisi olarak Thunar kullanılıyor. Thunar hız açısından Nautilus'dan daha iyi olsa da daha minimalist bir yapısı olduğu için ben ısınamadım. Bu da zaman zaman bir eksiklik hissettiriyor. Nautilus'u arattığı zamanlar oluyor. Bu arada simge setlerinden birini yüklemediğiniz taktirde Thunar göze daha da kötü görünüyor.


Thunar Dosya Yöneticisi - (Not: Resimdeki simgeler sonradan yüklendi)  

Şimdilik aklıma gelen iyi ve kötü yanları bunlar. Bu yazdıklarımın olumsuz olanları belki araştırarak düzeltilebilir. Açıkçası bu konuda çok fazla araştırma yapmadım. Benim için olumsuz olan yanları sizin için olumlu da olabilir. En iyisi siz kendiniz kullanın, test edin. GNU/Linux dağıtımlarını öğrenmenin en iyi yolu da bu zaten.

Hepinize kolay gelsin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski