Stacer Nedir? Nasıl Kurulur?


Ubuntu’da çalışan sistem optimizasyon yazılımlarından biri olan Stacer’la istemediğiniz yazılımları kaldırabilir, gereksiz dosyaları silerek bilgisayarınızda yer açabilir, başlangıç uygulamalarını ve istemediğiniz servisleri kapatabilir, işlemci-bellek-ağ geçmişini yüzde olarak görüntüleyebilirsiniz. Ücretsiz, açık kaynak bir yazılımdır. Hissiyat olarak bana Piriform’un yazılımlarını anımsattı. 


Stacer İle Neler Yapabilirsiniz?

Sistem Temizleyici

Paket Önbelleğini, Hata Raporlarını, Sistem Günlüklerini, Uygulama Önbelleğini ve Çöp kutusunu Sistem Temizleyici sekmesinden temizleyebilirsiniz.



Başlangıç Uygulamaları

Sisteminiz açılırken başlatılacak olan uygulamaları buradan görebilir ve isteğinize göre düzenleyebilirsiniz. Dilerseniz kendiniz de herhangi bir uygulamayı buradan ekleyebilirsiniz.



Servisler

Sisteminizde çalışan servisleri buradan yönetebilirsiniz. 



Süreçler

O anda sisteminizde çalışan ve sonlandırmak istediğiniz süreçleri buradan sonlandırabilirsiniz.



Kaldırıcı

Sistemde yüklü olan paketlerden kaldırmak istedikleriniz varsa bu sekmeden yapabilirsiniz. 



Kaynaklar

Sisteminizin CPU, Bellek ve Ağ Geçmişi’ni buradan grafiksel olarak görebilirsiniz.



Uygulama Ayarları

Stacer’ı ilk kez kurduğunuzda sizi İngilizce arayüz karşılayacak. Yazılımın dilini Türkçe’ye çevirmek istiyorsanız Application Settings’ten Turkish’i seçin.


 
Stacer Kurulumu Nasıl Yapılır?

Resmi PPA ile kurulum yapmak için aşağıdaki komutları terminalde sırasıyla çalıştırın.

sudo add-apt-repository ppa:oguzhaninan/stacer
sudo apt-get update
sudo apt-get install stacer

Eğer PPA ile kurulum yapmak istemiyorsanız, GitHub sayfasından ihtiyacınız olan DEB dosyasını şu sayfadan indirip kurulumu yapabilirsiniz. Farklı kurulum seçenekleri için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Not 2 Güncel: Stacer’ın son sürümüyle birlikte Türkçe dil desteği de eklendi. Eklenen yeniliklerle beraber yazılım çok daha iyi hale gelmiş. Buradan Oğuzhan İnan'a verdiği emek için teşekkür ederiz. 

Not: Stacer’ın geliştiricisi Oğuzhan İnan’a mail atıp Türkçe dil desteğinin gelip gelmeyeceğini sordum. Kendisi de bana yeni versiyonla birlikte birkaç yenilikle beraber Türkçe dil desteğinin de ekleneceğini söyledi. Bu yüzden yazılımın nasıl kullanılacağıyla ilgili bilgi vermeye gerek duymadım. Umarım Türkçe dil desteği de kısa sürede gelir. 

Eğer Stacer’a alternatif bir yazılım arıyorsanız, Ubuntu Cleaner’ı tavsiye ederim. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski