En iyi LibreOffice Alternatifi [Linux için WPS Office]

Linux dünyasına adım attığım günden beri önce OpenOffice, daha sonra da LibreOffice kullandım. Hala da hem Linux’te hem de Windows’ta kullanmaya devam ediyorum.

LibreOffice’in arayüzü zaman içinde eskiye nazaran daha iyi hale gelse de hiçbir zaman beni tatmin edecek düzeyde olmadı/olamadı. Yine de Microsoft Office gibi ücretli bir yazılımı kullanmaktansa LibreOffice’i kullanmayı tercih ettim/ediyorum.

WPS Office’i mobilde test edip kullanmış olmama rağmen LibreOffice’ten memnun olduğum için Linux sürümünü denemeyi pek düşünmemiştim.

Denedikten sonra denemediğim için pişman oldum diyebilirim. Arayüzü bence çok iyi. Microsoft Office’in arayüzüne çok benziyor. Fakat Microsoft Office’in o soğuk havası WPS Office’te yok. Belki de bana öyle geliyor. Bilemiyorum.


LibreOffice’e göre belki de en iyi yanlarından biri hızı. Daha önce LibreOffice kullanmış ve WPS Office’e geçmişseniz daha hızlı ve daha stabil çalışıyor hissi veriyor. LibreOffice bu konuda biraz hantal kalmış gibi açıkçası. 

Peki WPS Office'in Olumsuz Yönleri Yok Mu?

ODF’yi (ODT, ODS VE ODP formatları) desteklemiyor. Uzun zamandır bloglarımda yazdığım yazıları ODT formatında kayıt eden ve sıklıkla bu formatı kullanan biri olarak benim için büyük bir eksi bu. Sadece Microsoft Office’in formatlarıyla uyumlu çalışıyor.

Ek Bilgi: ODF desteğiyle ilgili birkaç tane yabancı içerikli yorum okudum. Geliştiricilerin yazdığına göre ODF desteğinin olmamasının nedeni geliştirici sayısındaki yetersizlik. ODF desteğinin büyük bir proje olduğu belirtiliyor. Windows geliştiricileri ODF desteği konusuyla pek ilgili değillermiş. Ekibin masraflarını karşılamak için Windows’a ağırlık veriyorlarmış. Bulabildiğim bu bilgi 2013’te verilmiş. Belli ki 4 senede pek bir değişiklik olmamış. :/

Ekibin sayısında artış olursa ve/veya Linux’teki kullanıcı sayısı artarsa er ya da geç ODF desteğini getireceklerdir diye düşünüyorum.

Şimdilik gözüme takılan ve dikkat çeken ufak bir sorun da kesme işaretiyle ilgili. Yazı yazarken kesme işareti yapmak istediğimde, kesme işareti yerine boşluk bırakıyordu. US klavye düzenine göre hazırlandığı için bir yerde bunun bir hata (bug) olduğunu okudum. Gerçi yazı tipini değiştirince sorun düzeliyor. 

Not: WPS Office, LibreOffice gibi özgür bir yazılım değil.

Linux için WPS Office’in Özellikleri:
  • Fedora, CentOS, OpenSUSE, Ubuntu, Mint, Knoppix ve daha fazlasıyla uyumlu
  • 32-bit ve 64-bit sistemleri destekliyor
  • Microsoft Office ile tam uyumlu
  • 10’dan fazla farklı dilde yazı denetimi imkanı var
  • Açık kaynak topluluğu tarafından destekleniyor
  • PPT, DOC, DOCX, XLS ve XLSX formatlarını destekliyor
  • Dökümanları PDF olarak kaydedebiliyor
Linux için WPS Office Kurulumu Nasıl Yapılır?

Linux için WPS Office’i kurmanız için şu adresten sisteminize uygun olan DEB veya RPM uzantılı dosyayı indirip kurulumu yapabilirsiniz.

Linux için WPS Office’in Dili Nasıl Türkçe’ye çevirilir?

WPS Office’in dilini Türkçe’ye çevirmek için şu linkteki dosyayı indirin. 

İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı dışarı çıkartın ve klasörü, aşağıdaki konumlardan birine kopyalayın. Linux Mint’te opt ile başlayan 1. konumu kullanın. Ubuntu için emin değilim. Kendiniz deneyin.

1. Konum  /opt/kingsoft/wps-office/office6/mui/
2. Konum  /home/kullanıcı ismi/.kingsoft/office6/mui

Ek Bilgi: Kopyalama işlemini kolay bir şekilde yapmak istiyorsanız, ilk önce klasörünüzü kopyalayın. Ardından kopyalamak istediğiniz konumdan bir önceki konuma kadar gidip (bu örnekte office6 klasörü) mui klasörünün üzerinde sağ tuşa tıklayıp “Yönetici haklarıyla aç” seçin ve şifrenizi girin. Artık mui klasörünün içine kopyaladığınız klasörü rahatlıkla yapıştırabilirsiniz.


Son olarak WPS Office’i açın ve yukarıdaki resimdeki pencereye ulaşmak için sağ üst kısımdaki A simgesine tıklayarak dili değiştirebilirsiniz.

Linux için WPS Office Türkçe Yazım Denetimi Nasıl Eklenir?

Türkçe yazım denetimini WPS Office’e eklemek için şu linkteki dosyayı indirin.


İndirdiğiniz dosyayı dışarı çıkartın ve WPS Office’te Araçlar > Seçenekler > Yazım Denetimi’ne girin. Yukarıdaki resimdeki gibi Ekle diyerek tr_TR klasörümüzün içindeki dosyayı seçip varsayılan olarak ayarlıyoruz.

Son Söz: Windows’tan Linux’e geçenler ve alışma sürecinde olanlar için kesinlikle en iyi seçenek WPS Office...

Not: Linkler Ubuntu-TR Forum’dan alınmıştır. Türkçe çeviri için emeği geçen herkese teşekkürler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski