Porteus Kiosk İncelemesi

Porteus Kiosk, sadece web tarayıcısı kullanmanıza izin veren, hafif bir Linux dağıtımıdır. Tarayıcının ayarları, kullanıcının yazılım indirme ve kurma işlemleri yapılmaması için ayarlanmıştır. Kiosk’u çalıştırdığınızda, seçiminize göre otomatik olarak Firefox veya Google Chrome açılır. Geçmiş kaydı tutulmaz, parolalar kaydedilmez ve güvenlik nedeniyle menüdeki çoğu ayar kapatılmıştır. Tarayıcı yeniden başlatıldığında, geçmiş kaydıyla ilgili herhangi bir iz kalmaması için bütün çerezler silinir ve yeni, temiz bir oturum açılır. 

Porteus Kiosk Nerelerde Kullanılır?

Okullar, kütüphaneler, kafeler, hoteller, ofis vb yerlerde, bilgi, reklam, resim veya video görüntüleme amaçlı, kullanıcıların sadece internet kullanımına izin verilmesi istenen yerlerde kullanılabilir.

Porteus Kiosk [Donanım Desteği]
  • 5 binden fazla inkjet, lazer ve termal yazıcıları destekliyor. Listenin tamamını şu adresten görebilirsiniz.
  • Eğer Linux kernel içine açık kaynak sürücüleri eklendiyse, dokunmatik ekran donanımını destekliyor.
  • ARM aygıtlar (Raspberry PI, Odroid, CubieBoard, BeagleBone vb) şu an için Porteus Kiosk desteğine sahip değil. Bu durum ileride değişebilir(miş).
Porteus Kiosk Kurulumu Nasıl Yapılır?

Porteus Kiosk’un kurulumunu detaylı bir şekilde anlatmayacağım. Fakat kısaca nasıl yapıldığından ve çalışma mantığından bahsetmek istiyorum.

Not: Porteus Kiosk 4.0.0 sürümünden sonrakiler sadece 64bit desteğine sahip. Eğer 32bit sisteminiz varsa Porteus Kiosk 3.7.0 sürümünü kullanmanız gerekiyor.

  • Porteus Kiosk’u ilk çalıştırdığınızda Ethernet, Kablosuz ya da Dial bağlantıdan hangisini kullanıyorsanız onu seçiyorsunuz ve modem ayarlarınızı (şifrenizi vs) giriyorsunuz.
  • Hangi web tarayıcısını kullanmayı istediğinizi (Firefox veya Chrome) seçiyorsunuz.
  • Kiosk’un sihirbazını kullanarak yeni bir konfigürasyon oluşturuyorsunuz.
  • Sistemde sadece web tarayıcısı çalışacağı için sihirbaz içerisinde Java’sından Güvenlik Duvarı’na aklınıza gelebilecek hemen her türlü ayarları, kendi kullanım şeklinize göre açıp kapatabilme imkanına sahipsiniz.
  • Ayarlarınızın bulunduğu konfigürasyon dosyasını oluşturduktan sonra bilgisayarınıza kaydediyor ve Porteus Kiosk’u bilgisayarınıza hızlı bir şekilde, başka bir ayar yapmadan kuruyor. Standart Linux dağıtımı kurulumlarındaki gibi detaylı seçenekler yok. Sadece kurmak istediğiniz bölümü seçiyorsunuz.
  • Yani özet geçmek gerekirse önce çalışacak sistemin bütün ayarlarını yapıp, ayarlarınızın dosyasını kaydediyor. Sonra da sistemin kurulumunu yapıyor.  
Not: Porteus Kiosk’u ücretsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Fakat güncellemeler buna dahil değil. Sihirbaz içerisinde size ne yapmak istediğinizi soruyor. Dilerseniz 3 aylığına ücretsiz (trial) sürümü kullanabilir, süresi bittikten sonra da Kiosk’u yeniden kurabilir ya da güncelleme özelliğini 3 ay sonra kapatabilirsiniz. Parasını verip güncellemeyi düzenli olarak almak da mümkün.

Son Söz


Porteus Kiosk’u ilk kez çalıştırdığınızda ekranda sadece 2 satır küçük yazı dışında hiçbir yükleme işlemi yok ve hemen web tarayıcısı açılıyor. Çok fazla anlatılacak bir şey yok.

Bu tarz bir şeye ihtiyaç duysam büyük ihtimalle Porteus Kiosk’u kullanırdım. Ben beğendim. Kendinize ait bir iş yeriniz varsa iş yerinizde Porteus Kiosk’u kullanmak isteyebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski