AV Linux [2018.4.12] İncelemesi

AV Linux, büyük bir ses ve video prodüksiyon yazılım koleksiyonunu içinde barındıran Debian tabanlı bir dağıtım. Dilerseniz kurulum yapabilir ya da kurulum yapmadan DVD veya USB üzerinden çalıştırılabilir.

Kurulum yapmadan çalıştırmak isterseniz Boot Live System’ı seçtikten ve siyah ekranda kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra startx yazarak masaüstüne erişebiliyorsunuz.

Ek Bilgi: Linux dağıtımlarında genelde masaüstüne erişerek kurulum yapılıyor. AV Linux’te böyle bir durum söz konusu değil.

Kurulum yapmak isterseniz Boot System Installer’ı seçip yine aynı şekilde siyah ekranda kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra startx yazıyorsunuz.

Kurulum işleminde ilk önce kullanıcı adı şifre girebileceğiniz bir pencere geliyor.  Ardından disk bölümleme penceresi geliyor. Aslında disk bölümleme kısmı diğer dağıtımlardan farklı. Deneyimli kullanıcılar için çok basit gelebilir. Fakat yeni kullanıcılar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

AV Linux 32-bit sürümünün kurulumunu yaptım. Kurulum işlemi biraz uzun sürüyor. Zaten 3.6 GB ISO boyutunu göz önüne aldığımızda bu durum çok da şaşırtıcı gelmedi.

Kurulumdan sonra yine yukarıdaki gibi kullanıcı adı ve şifremizi girip startx ile giriş yapıyoruz. İşin kötü yanı o alıştığımız güzel arkaplanlı giriş ekranları yok. Bütün işlemleri simsiyah bir ekranda gerçekleştiriyoruz. :/

AV Linux’te Yaşadığım Sorunlar

Klavye ile ilgili sıkıntılar yaşadım. Kullandığım cihazda, klavyenin üzerinde bazı karakterlere rakam da atanmış durumda. Kurulumu yaparken o harflerden de girdikleriniz varsa sistemle ilgili şifre gerektiren yerlerde sürekli yanlış şifre girme durumu oldu. Kablosuz klavye bağlayarak da denedim. Sonuç değişmedi. Bu noktadan sonra dil değişimi konusuyla uğraşmak istemedim. Kurmayı deneyecek olan kişiler Türkçe karakterler kullanmamaya, kısa ve kolay bir şifre girmeye özen göstersin. 

Not: Terminalde setxkbmap tr şeklinde yazınca klavyede Türkçe karakterler aktif oluyor. Buna rağmen sorunlar çözülmedi.

Bazı kolaylıklar sağlaması açısından AV Linux Assistant hazırlanmış. Her ne kadar kullanamasam da iyi düşünülmüş

 Sonuç

Yaşadığım sıkıntılardan sonra (hatta kendim kullanacakmışım gibi sorunları çözmek için bir süre uğraştım) haliyle AV Linux’u öneremiyorum. Aslında kullanıcı dostu bir dağıtım olsa özellikle ses ve video ile ilgilenen kişiler için önerebileceğim bir dağıtım olurdu. Ses ve video ile uğraşan kişiler için yazılım konusunda içerisinde neredeyse yok yok diyebilirim. 

AV Linux’u kullanabilmek için konfigürasyon ayarlarıyla uğraşıp kendi zevkinize göre düzenlemeniz gerekiyor. Ayrıca dağıtımın içinde 130 sayfalık kullanım rehberi var. Kim okumak isterse artık. :D

Daha fazla zaman kaybetmeden en iyisi bir sonraki Linux dağıtımını incelemeye geçeyim. :)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski