Yazar: Polat B├╝y├╝karslan - Site: www.sistemlinux.org
Bu yaz─▒ Polat B├╝y├╝karslan taraf─▒ndan SistemLinux.Org sitesi i├žin yaz─▒lm─▒┼čt─▒r. Ba┼čka bir sitede ya da forumda izinsiz olarak payla┼č─▒lamaz.

Huzeyfe ├ľnal ile Linux ├ťzerine Bir R├Âportaj

Huzeyfe ├ľnal bizi k─▒rmayarak Linux ile ilgili sorular─▒m─▒z─▒ yan─▒tlad─▒. Zaman─▒n─▒ ay─▒r─▒p sorulara yan─▒t verdi─či i├žin kendisine buradan bir kez daha te┼čekk├╝r ederim.

Soru 1: Linux'e ilk olarak ne zaman ba┼člad─▒n─▒z? Ba┼člang─▒├ž hikayenizden bahsedebilir misiniz?
Cevap: Tam hat─▒rlam─▒yorum ama 2000 y─▒l─▒n─▒n Ekim aylar─▒y─▒, ├╝niversiteye yeni ba┼člam─▒┼čt─▒m ve laboratuvarda bir makine ├╝zerinde Dokunmay─▒n - Linux yaz─▒yordu. Dokunmad─▒m ama merak ettim ve ba┼člad─▒m. ─░lk sistemimi kurup aya─ča kald─▒rmam yakla┼č─▒k 6 ay─▒ma maloldu. Derginin birinin verdi─či bozuk CD’i kurmak i├žin haftalarca u─čra┼čt─▒m, o zamanlar bu kadar kaynak olmad─▒─č─▒ i├žin ya┼čad─▒─č─▒m s├╝recin normal oldu─čunu d├╝┼č├╝n├╝p Kolay m─▒, Linux bu, olacak o kadar zor diye kendimi teselli ediyordum.

Soru 2: Ka├ž y─▒ld─▒r GNU/Linux da─č─▒t─▒mlar─▒n─▒ kullan─▒yorsunuz?
Cevap: Yakla┼č─▒k 13 y─▒ld─▒r farkl─▒ Linux fa─č─▒t─▒mlar─▒n─▒ kullan─▒yorum. 

Soru 3: Bug├╝ne kadar hangi GNU/Linux da─č─▒t─▒mlar─▒n─▒ kulland─▒n─▒z?
Cevap: Mandrake, Red Hat, Slackware, Ubuntu +Kali olarak sayabilirim. Mandrake ilk deneyimimdi ve malesef ba┼čar─▒l─▒ olamam─▒┼čt─▒m, sonra Red hat (6.2 zoot idi san─▒r─▒m) iyi bir ba┼člang─▒├ž yap─▒p gen├žl─čin heyecan─▒ ile bir d├Ânem Slackware kulland─▒m sonras─▒nda ise i┼čimi daha kolay yapabilece─čim bir da─č─▒t─▒m olan Ubuntu’ya ge├žtim.

Soru 4: En be─čendi─činiz GNU/Linux da─č─▒t─▒m─▒n─▒ nedeniyle birlikte s├Âyleyebilir misiniz?
Cevap: Kurumsal tarafta Red Hat, bireysel tarafta Ubuntu . Benim Linux’u kullanma amac─▒m daha ├žok i┼čimle ilgili oldu─ču i├žin az sorun ├ž─▒kartan da─č─▒t─▒mlar─▒ severim.

Soru 5: Sizce Linux, di─čer i┼čletim sistemleri ile k─▒yasland─▒─č─▒nda g├╝venlik konusunda ne gibi bir konuma sahip?
Cevap: Eskiden bu soruya ├žok daha fazla madde ile cevap verebilirdim ama Linux kernelinin son y─▒llardaki durumu ve Linux ├╝zerinde ├žal─▒┼čan 3. parti yaz─▒l─▒mlardaki g├╝venlik zafiyetlerini d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝m├╝zde Linux’un eskisi kadar g├╝venli bir i┼čletim sistemi olmad─▒─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yorum. Ama yine de kontrol├╝ tamamen size vermesi, ├╝zerinde bir g├╝venlik uzman─▒n─▒n ihtiya├ž duyaca─č─▒ temel savunma yaz─▒l─▒mlar─▒n─▒ bar─▒nd─▒rmas─▒ ve binlerce farkl─▒ g├Âz taraf─▒ndan devaml─▒ inceleniyor olmas─▒ g├╝venli─čine katk─▒da bulunan nedenlerden.

Soru 6: Sizce Linux kullan─▒lmal─▒ m─▒? Cevab─▒n─▒z evet ise neden?
Cevap: Bence evet. ├ço─ču ortamda s├Âylerim bir iki g├╝nl├╝─č├╝ne MEB ya da Y├ľK’de s├Âz├╝m├╝n dinlenece─či bir g├Âreve gelse  ve  bir de─či┼čiklik hakk─▒m olsa okullarda ve ├╝niversitelerde i┼čletim sistemi olarak Linux’un zorunlu k─▒l─▒nmas─▒n─▒ isterdim. Linux sadece teknik olarak farkl─▒ bir i┼čletim sistemi kullanmay─▒ ├Â─čretmez, hayat felsefesinin de─či┼čmesine de yol a├žar. ─░nsan─▒n ├Âz g├╝veninin artmas─▒n─▒ sa─člar ve sorunlarla ba┼ča ├ž─▒kabilmeyi ├Â─čretir. K─▒sacas─▒ IT sekt├Âr├╝ne giren herkese ├Ânce Linux ├Â─čretip sonra di─čer sistemlerin ├Â─čretilmesinin ├žok faydal─▒ olaca─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yorum.

Soru 7: Etik Hacker e─čitimi verdi─činizi biliyoruz. T├╝rkiye bu e─čitimi almak isteyenlere ne gibi ├Ânerilerde bulunmak istersiniz? Bu e─čitimi almak isteyenler Linux konusunda bilgi sahibi olmal─▒ m─▒? 
Cevap: Verdi─čimiz g├╝venlik e─čitimlerinde %90 oran─▒nda a├ž─▒k kaynak kodlu ve Linux tabanl─▒ sistemler kullan─▒yoruz. E─čitime gelenlerin tamam─▒na yak─▒n─▒ da Linux konusunda malesef yeterli bilgi sahibi olmuyor. Bu da e─čitimlerdeki uygulama a┼čamalar─▒n─▒n verimimi d├╝┼č├╝r├╝yor. Bu sebeple ilk defa burada somut olarak ad─▒n─▒ zikredece─čim Linux AKADEM─░ olu┼čumunu kurduk. Art─▒k Bilgi G├╝venli─či AKADEM─░S─░ gibi Linux ve a├ž─▒k kaynak kodlu sistemlerle a─č, sistem ve g├╝venlik ihtiya├žlar─▒n─▒ giderecek ├ž├Âz├╝mler ve unlar─▒n e─čitimlerini veren bir merkezimiz var.

Soru 8: T├╝rkiye'de Linux'un daha ├žok ki┼či taraf─▒ndan tan─▒nmas─▒/bilinmesi ve kullan─▒lmas─▒ i├žin neler yap─▒lmal─▒? 
Cevap: Kamu kurumlar─▒nda Linux g├Â├ž projeleri uygulanabilir, ├Â─črencilere ├Âzellikle te┼čvik ve belirli noktalarda zorunluluk konulabilir.

Soru 9: Son zamanlarda Linux'un ismini daha ├žok duyar olduk. Ubuntu Touch, Steam'in Linux'e gelmesi ve SteamOS vs. Siz bu geli┼čmelerle ilgili ne d├╝┼č├╝n├╝yorsunuz?
Cevap: Bundan 15 y─▒l ├Ânce Linux yak─▒nda cebinize girecek deseler garibimize giderdi ama ┼čimdi Android ile birlikte cebimize girmi say─▒l─▒r dolay─▒s─▒yla Linux’un sundu─ču ├Âzg├╝rl├╝k ve esnek altyap─▒y─▒ d├╝┼č├╝n├╝nce arabalarda, orda burda nerde g├Âr├╝rsek ┼ča┼č─▒rmam ancak sevinirim:)

Soru 10: Bilgi G├╝venli─či Akademisi'nde ├že┼čitli e─čitimleriniz mevcut. T├╝rkiye'deki Linux kullan─▒c─▒lar─▒ sizin e─čitimlerinize kat─▒l─▒rsa onlara ne gibi faydalar─▒ olacak? Bu sekt├Ârde bir kariyer elde edebilirler mi? 
Cevap: T├╝rkiye’deki Linux kullan─▒c─▒lar─▒ i├žin Linux AKADEM─░ b├╝nyesinde 10 farkl─▒ e─čitimimiz var. ├ľzellikle amac─▒m─▒z Linux’un aktif olarak kullan─▒lmad─▒─č─▒ kurumsal yap─▒lar─▒ hedef al─▒p buralardaki a├ž─▒k kaynak yaz─▒l─▒m ve Linux kullan─▒m─▒ artt─▒rmak. Bu sayede sekt├Âre ek i┼č imkanlar─▒n─▒n ├ž─▒kaca─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yoruz.

Soru 11: Son sorumuzu da SistemLinux.Org hakk─▒nda soral─▒m. R├Âportaj teklifi gelmeden ├Ânce SistemLinux'u duymu┼č muydunuz? Teklifi kabul etmenizdeki neden neydi? Ayr─▒ca blogumuz ile ilgili olumlu veya olumsuz d├╝┼č├╝nceleriniz varsa duymak isteriz.
Cevap: ─░┼čim gere─či arada bir konuyla ilgili portalleri takip ederim ama SistemLinux sitesi Linux ile ilgili daha ├Ânce pek de rastlamad─▒─č─▒m ├že┼čitlilikte konular─▒ i┼čliyor bu sebeple yazarlar─▒n─▒ tebrik etmek laz─▒m. 

Huzeyfe ONAL 
Bilgi G├╝venli─či AKADEM─░S─░
Etiketler:

Yorum G├Ânder

[blogger][facebook]

Polat B├╝y├╝karslan

─░leti┼čim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger taraf─▒ndan desteklenmektedir.