Hangi Linux Dağıtımını Kullanmalıyım?

Genelde Linux kullanmak isteyenler, hangi dağıtımı kullanacaklarına karar veremezler. Bu durum gayet normal. Şu adrese bakarsanız kaç tane Linux dağıtımı olduğunu görürsünüz. Bu kadar çok dağıtımın olması yeni başlayan kişilerin kafasını karıştırıyor.

Listede gördüğünüz dağıtımların belirli bir kısmı daha aktif. Biz bu aktif kısımdaki dağıtımlardan, bize en uygun olanını seçmemiz gerekiyor. 

DistroWatch sitesi aktif olan dağıtımları gösteriyor. Ayrıca dağıtımların yeni sürümlerinin çıkıp çıkmadığını da yine bu siteden takip edebilirsiniz.

Son 6 ay içerisindeki popülerlik sırası 1'den 10'a kadar olan listeyi yazı içerisine ekledim. Her dağıtımın yanındaki rakamlar günlük hit sayısını gösteriyor. Benim bu listede kullandıklarım Linux Mint, Ubuntu, OpenSuse.

Bu üç dağıtımdan sizlere Linux Mint'i öneririm. Şu anda da bu yazıyı Linux Mint üzerinden yazıyorum. İlk kullandığım dağıtım Ubuntu'ydu. Dilerseniz Ubuntu'yu da kullanabilirsiniz. Ben arayüz değişikliği yaptığı için Ubuntu'dan vazgeçtim.

Linux kullanmanın keyfi de bu işte. Kullandığınız dağıtımı beğenmediğinizde diğer alternatifleri deneyebiliyorsunuz.

Linux'e geçsem mi geçmesem mi diye düşünenlerdenseniz, takıldığınız veya kafanızda soru işareti olan noktaları, bu yazının altına yorum yazarak sorabilirsiniz.


Not: Listenin 7. sırasındaki Arch Linux yeni başlayanlar için uygun bir dağıtım değil.

11 Yorumlar

  1. Bu yorumu Debian'dan yapıyorum :) Debian'ı tavsiye ederim, ben de linuxta yeniyim.Gün geçtikçe yeni şeyler öğreniyorum.Yeniler için kararlı sürüm kullanmaları daha mantıklı bence.Derleme olayında yardım ederseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki Debian'ı bir ara deneyebilirim. İlerisi için benim hedefimde Arch var. :) Derleme olayını hiç denemedim. Gerçi zor bir şey olduğunu zannetmiyorum. Araştırma yapmadan şu an için bu konuda yardımcı olamam.

      Sil
    2. Selamün aleyküm

      ben backtrack 5 rd3 kullandım ama office programları ve istediğim bazı grafik progrmlarını yükleyemedim, terminden denedim, indirme ve kurma listelerine ekledim genede olmadı. Şöyle bi 5-6 ay kullandım. Aslında hoşuma gitmişti fakat office ve bazı grafik programları olsa iyi olur. Anlıcanız günlük ihtiyaçları karşılamalı. Oyun önemli değil!!! Harddisk alan sorun değil bu laptopda sadece lınux kullanıcam

      Buna göre hangi Linux ü önerirsiniz??? masaüstü olarak kullanıcam 3 gb ram 1,7 çift çekirdek bir laptop kullanıyorum. Ubuntu son zamanlarda gözden düşmüş gibi...ücretli olmaya başlamış.. Linux mint cinnamon önerdiler. kafam karıştı Kubuntu 12.04 LTS var elimde ama daha kurmadım. masaüstü görünümü cinnamon gibi efektleri daha güzel olan hangileri? Birde backtrackdaki bazı tool ları aktarıcam. EN ÖNEMLİSİ : deb paketlerini yönetebilmesi gerek.

      En kısa sürede yardımlarınızı bekliyorum...

      Sil
  2. Yeni başlamak isteyenler için Mint iyi bir seçim olabilir, ben Zorin'i öneririm. Şu anda makinemde WinXP, ArchBang, Zorin 5.2, Ultimate Edition 3.4, Mint 11 ve Ubuntu 12.04 var kurulu, ArhcBang hariç tüm sürümler Ubuntu ve Dolayısı ile Debian tabanlı. Aralarında en rahat Zorin var özellikle yeni kullanıcılar için önemle önericem, nedeni de fazla komut girmeye ihtiyaç kalmadan tıklamalar ile Win7, WinXP ve Gnome classic görünüme sahip, arayüz değişimi de çok kolay. Debian'a gelince benim fikrim normal masaüstü kullanıcılar için ağır bir dağıtım, bir kaç defa denedim çok uğraşmak gerekiyo. Arch'a gelince Gentoo'dan sonra 2 numara, sadelik ve hız isteyenler için öneririm, yalnız son sürümlerde bir anahtar imza olayı biraz işleri karıştırıyo ama bu konuda da çalışmalar mevcut.
    Şahsi fikrim 1 numara Gentoo, ama olay derlemeden geçiyo, derlemeyi bilenler makinesine özel bir Linux kurabilir ve asıl o zaman Linux'un gücünü %100 farkına varırlar.
    Yazıyı da Win7 den yazıyorum, makine de yeni, şimdi farkına vardım bu windows ne kadar yavaş kalıyo Linux yanında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim eski bir bilgisayarım vardı HP marka. 6 yıllık filandı. Ona ilk kez Ubuntu'yu yüklediğimde ilk söylediğim şey "Benim bilgisayarım bu kadar hızlı mıydı?" oldu. 15 yıldır bilgisayar ile iç içeyim. Windows her zaman problemli bir işletim sistemi oldu.

      Bu arada zaman ayırıp yorum yazdığın için de çok teşekkürler.

      Sil
  3. gnome yada kde ile artık nredeyse hiçbir işlem için kod bilgisine gerek yok. Neredeyse bütün işlemleri tıklamalarla yapabilirsiniz bu bağlamda tavsiye olarak bu üst masaüsütü sürümlerini kullanan dağıtımlardan herhangi birini kurup rahatlıkla kullanabilirisiniz, Linuxmint başlangıç için iyi bir seçim,sonrasında Debian daha sonra arch kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Ben 3-4 yıl önce Linux dağıtımlarından Kubuntu kullanmıştım üniversitede daha doğrusu. Daha sonra 3-4 farklı Linux dağıtımlarını kurmak ve kullanmak istesem de bir türlü başaramadım. Kurumları hem usb hem de dvd üzerinden yapmayı denedim ancak sonuç alamadım. Kurumlarda sürekli bir siyah ekran ile karşılaşıyordum ve belirli bir süre sonra bilgisayar kapanıyordu. Bilgisayarımdan kaynaklanan bir sorun olabileceği düşünüyorum ve sanırım yeni bir bilgisayar alıncaya kadar virtualbox ile linux dağıtımı kullanmaya devam edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ekran kartıyla ilgili bir sorun olabilir. En azından Virtualbox ile kullanman bile güzel. Umarım en kısa sürede yeni bir bilgisayar alırsın.

      Sil
  5. Linux Lite çok duyulmamış bir sürüm. Ubuntu'nun Uzun destekli sürümünü (12.04LTS) XFCE masa üstüyle bezenmiş bir dağıtım. Nasıl böyle başarılı dağıtım olabilir anlayabilmiş değilim.

    Birçok dağıtım var. İşin içine multimedya ağırlıklı dağıtımı kullanınca (CD yazma, Torrent, Video işleme v.s.) hatta USB aktarma USB'den kopyalama malesef birçok dağıtım sancılı oluyor. Bu durumlar tahminim Linux'un durmaksızın gelişen kodlarından, progrmlarından ve masaüstü'lerinden kaynaklanıyor. Bu nedenle Linux Lite Ubununun LTS sürümüyle oldukça başarılı, Ubuntunun pratikliği XFCE nin hızlılığıyla başarılı bir şekilde kaynaştırılınca övgüyü hak eden bir dağıtım olmuş..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bende 'mint' i yeni kurdum fakat eski dosya yönetimim ntfs olduğu için linux görmüyor. Virtualbox tarzı bi program bulup live winsowas yapıp D: diskimdeki belgeleri almam lazım. Programı sitesinden bir türlü indiremedim nasıl indirebilirim? Linux Mint Cinnamon 17.2 kullanıyorum. Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinizi okuyunca sanki bir yerlerde hata yapmışsınız gibime geliyor. Linux'un NTFS dosya sistemini gösterme konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Mint'i Windows'un olduğu NTFS üzerine kurduysanız Windows silinmiştir. Virtualbox programı Linux içerisinde sanal olarak Windows kurulumu yapmanızı sağlıyor. İlla ki Virtualbox'ı kuracağım diyorsanız Linux Mint'teki Yazılım Yöneticisi'nden kurabilirsiniz. Sitesinden indirmeyle uğraşmanıza gerek yok.

      Sil
Daha yeni Daha eski