Bekleyiş Sona Erdi: Ubuntu 12.10 Duyuruldu


Altı aylık bekleyiş sona erdi ve Ubuntu'nun 12.10 Quantal Quetzal sürümü bugün duyuruldu. 

Ubuntu, her altı ayda bir yenilenen bir Linux dağıtımı. Dağıtımın yeni sürümü olan 12.10 ise bugün duyuruldu. Nisan ayında çıkan 12.04 Precise Pangolin'in ardından gelen 12.10'daki en büyük değişiklik Unity'de gerçekleşmiş.

Unity, Ubuntu'da varsayılan olarak gelen masaüstü ortamı. Bu sürümde ise Unity beraberinde yenilikleri getiriyor. Web uygulamaları (webapps) ve yeni lensler gibi... Bu ikisi de 12.04'te kullanılmaya başlanan özelliklerdi. Ama bu sürümle birlikte çeşitleniyor. Gmail, Youtube, Facebook, Twitter, Google+, Last.fm gibi web uygulamaları, Ubuntu kullanıcılarına kullanım kolaylığı sağlıyor.

Bir de Unity Dash'a Önizleme seçeneği eklendi. Unity Previews adıyla duyurulan özellik sayesinde, belgelerin ve dosyaların içeriği hakkında ön bilgi almak mümkün.

Tamamen güncellenmiş ve gelişmiş bir dağıtım

Çok önceden belli olan bir diğer yenilik de 2D kabuğunun kaldırılması oldu. Ubuntu 12.10'dan itibaren Ubuntu artık sadece 3D kabuğuyla gelecek. Yakın bir zamanda yayımlanan Pyton 3.0 da 12.10'daki yerini aldı. Ubuntu, 12.10 ile Pyton 3.x'e geçse de Pyton 2.x hâlâ depolarda indirilebilir durumda.

Bir dağıtımın her yeni sürümüyle, uygulamaların da son sürümlerine ulaşmak mümkündür. Ubuntu 12.10'da da aynı durum söz konusu. LibreOffice, Gimp gibi uygulamalar da son sürümlerine güncellendi. Ubuntu 12.10 Beta sürümlerini kullanmaya başlayanların da fark ettiği bir diğer özellik 12.10'daki performans artışı.

32-bit bilgisayarlar için iso'yu buradan, 64-bit bilgisayarlar için buradan indirebilirsiniz. Diğer tüm isolara da buradan ulaşabilirsiniz. Adım adım destek almak istiyorsanız bu sayfa işinize yarayacak. Zaten 12.04 sürümünü kullanıyorsanız, Güncelleme Yöneticisi'nde çıkacak minik bir düğme ile kolaylıkla 12.10'a sisteminizi yükseltebilirsiniz.

13.04 sürümünün de hazırlıklarına başlandı

Ubuntu sürekli kendini yenileyen, sürekli gelişen bir Linux dağıtımı. Her geçen sürümle daha da güçlenmeye devam eden dağıtımın yeni sürümü için çalışmalar başladı bile. Ubuntu 13.04'ün sürüm takvimi belli oldu. Raring Ringtail olarak adlandırılacak bu sürümün takvimini de yeri gelmişken sizinle paylaşalım:

Ubuntu 13.04 Alpha 1 – 6 Aralık 2012
Ubuntu 13.04 Alpha 2 – 7 Şubat 2013
Ubuntu 13.04 Beta – 7 Mart 2013
Ubuntu 13.04 Final – 25 Nisan 2013

Yeni Ubuntu'nuzu iyi günlerde sorunsuz bir şekilde kullanın 

Kaynak: TeknoKedi 

Not: Yazıyı hazırlayan Ceren Çalıcı'ya teşekkürler.

2 Yorumlar

  1. Ubuntu nun Unity de ki ısrarı nedir acaba? ben şahsen sadelikten yanayım ve gnome-classic kullanıyorum. unityde ki yapılan değişiklikler pekde bende bir etki yapmıyor gibi. :) Ayrıca sosyal ağların kullanım kolaylığı derken gwibber ve vs programlardan bahsediliyor sanırsam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unity'i de beğenenler muhakkak vardır. Zaten beğenmeyenlerin sayısı fazla olsa bu kadar ısrarcı olacaklarını zannetmiyorum. Belki de ileride daha çok kişinin Unity'i seveceğini düşünüyorlardır. Unity'i ben hiç sevemedim. Çok fazla bir yenilik sunduğunu da düşünmüyorum. En azından ilgimi çekecek kadar bile bir albenisi yok. Şu anda Ubuntu kullanmadığım için sosyal ağlar ile ilgili bir fikrim yok. En son Gwibber'ı kullanmaya denediğimde program çalışmıyordu. O yüzden şahsen program kullanmak yerine web sayfası üzerinden kullanmayı tercih ediyorum.

      Sil
Daha yeni Daha eski