Lubuntu 12.10 Kurulumu ve İlk İzlenimler

Birkaç gün önce Ubuntu 12.10 kurulumu yaptım. Kendimi biraz Unity'e alıştırmaya çalıştım. Fakat Unity ilk çıktığından bu yana hiç alışamamıştım. Yine aynısı oldu. Ardından sırasıyla MATE, Cinnamon ve LXDE masaüstünü Ubuntu'ya kurdum. Bunlar da tatmin etmedi. O sırada hangi dağıtımların LXDE masaüstüne sahip olduğuyla ilgili biraz araştırma yaptım.

Bu arada Ubuntu üzerine kurduğum LXDE'nin görünümü, özellikle görev çubuğunun o rengi, hiç hoşuma gitmedi. Bu yüzden Lubuntu için de beklentilerimi fazla yüksek tutmadan kurulumu yaptım.


Kurulumdan sonra karşılaştığım arayüz çok hoşuma gitti. O beğenmediğim siyah görev çubuğu yerini gri renge bırakmış. Neden bilmiyorum ama ilk baktığımda görünüm bana Windows'un eski sürümlerini hatırlattı. Sanki yıllar önce kullandığım bir sistemi kullanıyor gibi hissettim.

Benim çok dikkat ettiğim ve hemen dikkatimi çeken şey hızıydı. Linux Mint XFCE ile kıyaslandığında daha hızlı olduğu göze çarpıyor. Bunda en büyük etken tabii ki kullanılan programlar. Dağıtımla birlikte gelen program sayısını olabildiğince az tutmuşlar. Programlar da küçük, basit ama işlevini yerine getiren programlar.

Birçok dağıtımda görmeye alıştığımız LibreOffice kurulumla birlikte gelmiyor. Bunun yerine AbiWord gibi daha küçük bir program kullanılmış. LibreOffice kurulu olarak gelseydi daha iyi olurdu.

Hafif bir dosya yöneticisi olan PCManFM, biraz fazla basit, hatta simgeler yüzünden çocuklar için hazırlanmış gibi bir görüntü sunsa da sonuçta alt tarafı bir dosya yöneticisi. Dağıtımın sağ tuş menüsü XFCE'ye göre çok sade.

LXDE'ye olan bakışım Lubuntu değişti. Farklı bir dağıtım denemek istiyorsanız veya kullandığınız dağıtımdan sıkıldıysanız Lubuntu'ya bir şans verin derim.

Özellikle eski bir bilgisayara sahipseniz mutlaka deneyin. Kim bilir? Belki de hoşunuza gider.

3 Yorumlar

  1. Peki ben windowstan bıktığımı ve lubuntu kurmak istediğimi söylesem nasıl bir izlemeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce herhangi bir GNU/Linux dağıtımı kurduysanız aynı şekilde kurabilirsiniz. Kurmadıysanız Ubuntu kurulum sayfasındaki adımlar Lubuntu için de geçerli. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum

      Sil
    2. Lubuntu çok basit gelecektir. Sadece windows'tan bıktığınız için kuracaksanız, hevesinizi kırmak gibi olmasın ama, 3 gün içerisinde tekrar windows kuracaksınız. Böyle olmasını istemiyorsanız, windows üzerinde yaşadığınız sorunları düşünün, sistem yavaşlığını düşünün, kendi kendini virüs zannederek silen antivirüs programlarını düşünün. Neredeyse her programı tam şekliyle kullanmak için para vermek yada crack aramak zorunda olduğunuzu düşünün. Bu şekilde Linux serüveninizin başlamadan bitme ihtimali de azalacaktır :)

      Sil
Daha yeni Daha eski