AMDGPU-PRO Nedir? Nasıl Kurulur?

AMD bir süredir yeni bir Linux grafik sürücüsü üzerinde çalışıyordu. Sonunda sürücüler kullanılabilir hale geldi. AMDGPU-PRO sürücüsünü Ubuntu 16.04'te kurabilirsiniz. Valve, sürücünün en son beta sürümünü SteamOS'a ekledi.

AMDGPU-PRO Nedir?

Linux'te iki çeşit AMD grafik sürücüsü bulunuyordu. Linux dağıtımınızı kurduğunuzda varsayılan olarak gelen “Radeon” sürücüyü kullanıyordunuz. Bu sürücü tamamen açık kaynak. Yani kolaylıkla dağıtılabilir ve geliştiriciler sürücünün geliştirilmesine yardımcı olabiliyorlardı. Temel masaüstü kullanımı ve basit oyunlar için bu sürücü gayet yeterliydi. Fakat 3D oyunlarda AMD'nin oyunlar için optimize edilmiş olan sürücüsünden daha yavaştı.

AMD ayrıca “fglrx” olarak bilinen bir başka sürücü daha çıkardı. Bu sürücü tamamen kapalı kaynak, yani Linux dağıtımını kurduktan sonra sürücüyü ayrıca kurmak gerekiyor. AMD'nin geliştiricileri en son Linux kernel ve grafiksel X server uyumluluk konusunda çabaladılar. Oyunlar için daha optimize edilmiş ve daha hızlı 3D grafik performansı sunuyor. Fakat bunun da kendine has bazı hataları var. Linux için çıkardıkları “Radeon Software Crimson” isimli yeni sürücü de hala fglrx tabanlı ve bu yüzden hayal kırıklığına uğradılar. 

AMDGPU ile birlikte AMD hibrite yöneldi. AMDGPU olarak bilinen ana/çekirdek sürücü açık kaynak. Geliştiriciler sürücü üzerinde çalışıp geliştirebilir ve aynı zamanda bu sürücü Linux dağıtımınızla birlikte gelebilir. Ubuntu 16.04, AMDGPU ile birlikte geliyor. AMD bu sürücüye ek olarak AMDGPU-PRO'yu da çıkardı. Bu sürücü kapalı kaynak ve oyunlardaki 3D performansı daha optimize edilmiş hale geliyor. Bu sayede AMD aslında sadece bir sürücü üzerinde çalışıyor. Açık kaynak topluluğu aynı zamanda kapalı kaynak sürücüye de yardımcı olmuş oluyor. 

Nvidia donanımı hala açık kaynak ve kapalı kaynak sürücü olarak ikiye bölünmüş durumda. Fakat Nvidia kapalı kaynak sürücüye verdiği destek konusunda daha başarılı. 

Evet, hala kapalı kaynak mevcut. AMD ve Nvidia bunun ihtiyaç olduğuna inanıyor gibi görünüyor. Bunun birkaç nedeni olabilir. Kaynak kod, diğer firmalardaki kod lisanslarını barındırıyor olabilir. Bu yüzden açık kaynak olamaz. Örneğin AMD ve Nvidia kendi optimizasyonlarını gizlemek isteyebilir. Böylece rakipleri onlara bakıp kopyalayamaz. 

AMDGPU-PRO Beta Sürücüsü Nasıl Kurulur?

AMDGPU-PRO hala beta sürecinde. Bu yüzden eğer AMD'ye sahip bir Linux oyuncusuysanız Ubuntu size 14.04 sürümünde kalmanızı öneriyor. Fakat donanımınız varsa AMDGPU-PRO'yu deneyebilirsiniz.

Ubuntu 16.04 için AMDGPU-PRO sürücüsünü AMD'nin sitesinden indirebilirsiniz. Fakat şu an için sadece Ubuntu 16.04 destekleniyor. Uygun komutları girdikten sonra kurulum rehberi beta sürücüyü yükleme konusunda size yol gösterecek. Yani şu an için kurulumu biraz uğraştıracak. Sürücünün kararlı sürümü çıktığında kurulumu daha kolay bir yol olabilir. 

Bu sürücü çok daha fazla Linux dağıtımına eklenecek. Valve, SteamOS 2.80'e beta sürücüsünü ekledi. Bu sürücü SteamOS'taki sorunlardan da biri olan Vulkan desteğini de etkin hale getiriyor.

AMD'nin söylediğine göre bu sürücü şu an için sadece AMD Radeon R9 Fury X, R9 Fury, R9 Nano, R9 M395X, R9 380X, R9 380 ve R9 285 destekliyor.

AMD, Radeon HD 7000 serisi veya daha yeni donanımları desteklemeyi planlıyor. Bundan daha eski olan donanımlar AMDGPU sürücüyü desteklemeyecek. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski