Linux Dağıtımları Windows 10 S’e Kurulamayacak

Sizlere daha önce bahsettiğimiz Ubuntu, Fedora ve OpenSUSE Windows Store’a Geliyor başlıklı yazıda Windows 10’a Linux dağıtımlarının kurulabileceğinden bahsetmiştik. Fakat bu özellik Windows 10 S için geçerli değil. 

Microsoft, Windows 10 S’te Linux dağıtımlarının çalıştırılamayacağı bilgisini doğruladı. 

Peki Windows 10 S Nedir?

Microsoft, İngilizce’deki basitlik, güvenlik ve hız kelimelerinin baş harfinden geldiğini ve aynı profile ve kurulu uygulamalara sahip Windows 10 Pro ile kıyaslandığında açılışta 15 saniye daha hızlı olduğunu söylüyor. Windows 10 S’e yazılımları sadece Windows Store’dan kurabiliyorsunuz. Windows 10 S’in hedef kitlesi düşük maliyetli ve eğitim amaçlı bilgisayarlar/cihazlar.

Linux dağıtımları, geliştiricilerin Bash ve diğer popüler komut satırı araçlarını/özelliklerini kullanmalarına izin Windows Subsystem for Linux (WSL) ile çalışıyor. Windows 10 S’teki tek kısıtlama bu da değil. Bu işletim sistemini kullanan kişiler üçüncü parti web tarayıcılarını varsayılan olarak ayarlamalarına veya arama moturunu değiştirmelerine izin verilmeyecek. 

Windows 10 S kullanıcıları bu kısıtlanan özelliklerin açılmasını isterlerse Windows 10 Pro’ya yükseltmek için ücret ödemeleri gerekecek.

Not: Bu tarz haberleri duydukça/okudukça iyi ki Linux'e yıllar önce geçmişim diyorum. :)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski