Winepak & Flatpak Nedir? Nasıl Kurulur?

Flatpak: GNOME Project tarafından geliştirilen yeni bir paket formatı. XDG-App olarak biliniyor. AppImage ve Ubuntu'nun Snap paketine bir alternatif.

Winepak: Microsoft Windows uygulamalarını Wine ile kullanabilmenizi sağlayan bir Flatpak deposudur. Winepak’in amacı, uygulamaların kurulup çalışabilmesini sağlamak.

Wine, kendi başına zaten bu işlemi yapabiliyorken Winepak’in ne farkı var? diye sorabilirsiniz. Wine ile kurulum yaparken ya da bir uygulamayı çalıştırmak istediğinizde her zaman çalışmıyor. Ek kütüphaneler vs kurmanız gerekebiliyor ya da uygulamanın çalışması için gerekli olan Wine sürümünün, sizin bilgisayarınızda kurulu olan Wine sürümünden farklı olduğu durumlarla da karşılaşabiliyorsunuz.

Winepak, sizin uğraşmanıza gerek kalmadan, ihtiyacınız olan her şeyi kurmayı ve çalışabilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Winepak deposu yeni olduğu için içerisinde henüz sadece birkaç tane oyun ve uygulama mevcut.
  • Overwatch
  • World of Warcraft
  • League of Legends
  • Path of Exile
  • World of Tanks
  • Cemu (Nintendo Wii-U emülatörü)
  • Notepad++
Winepak’in GitHub sayfasında Fortnite’ın da adı geçiyor. Fakat Winepak Flatpak depo listesinde ismi yok. Dolayısıyla henüz kurulamıyor.

Winepak’in sitesinde hangi uygulamaları kurabileceğinizi gösteren bir liste yok. Bu yüzden şimdilik en kolay yöntem flatpak komutunu kullanmak.

Winepak, oyunların ve yazılımların dosyalarını kendi içinde barındırmıyor. Wine deposu internetten kurulum dosyasını çalıştırıyor ve dosyalar yasal olarak indiriliyor. 

Flatpak Kurulumu Nasıl Yapılır?

Winepak kurulumuna geçmeden önce Flatpak’i kurmamız gerekiyor. Flatpak’i Ubuntu’da kurmak için aşağıdaki komutları terminalde çalıştırın.

[update title="Linux Mint & Flatpak" icon="info-circle"]Linux Mint 18.3 veya üstünü kullanan kişilerin Flatpak’i kurmasına gerek yok. Sistemin içerisinde hazır olarak geliyor.[/update]
sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak
sudo apt update
sudo apt install flatpak
sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
 
Ubuntu veya Linux Mint dışında başka bir dağıtım kullanıyorsanız şu sayfadan kolayca Flatpak’i kurabilirsiniz.

Winepak Kurulumu Nasıl Yapılır?

Winepak’i kullanabilmek için Flathub ve Winepak deposunun eklenmesi gerekiyor. Bunun için aşağıdaki iki komutu terminalde çalıştırmanız yeterli.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
flatpak remote-add --if-not-exists winepak https://dl.winepak.org/repo/winepak.flatpakrepo

Winepak uygulama ve oyunların listesini görmek için aşağıdaki komutu kullanın.

flatpak remote-ls winepak

Winepak ile uygulamaları veya oyunları kurmak istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanmanız gerekiyor. tld.domain.Application yazan yere kurmayı istediğiniz uygulama veya oyunun ismini yazın.

flatpak install winepak tld.domain.Application

[update title="Editörün Winepak Yorumu" icon="info-circle"]Winepak, uygulamaların kurulum kolaylığı ve herhangi bir ayarla uğraşmama imkanı tanıması açısından özellikle son kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştıran bir çözüm olmuş. Uygulama ve oyun listesinin artmasını durumunda biz Linux kullanıcıları için güzel bir seçenek olabilir.[/update]
Winepak ile World of Warcraft oyununu kurdum. Sorunsuz bir şekilde kuruldu.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski