Steam Play Beta ile Windows Oyunları Linux’e Geliyor

Valve, Linux oyuncularının Windows oyunlarını oynayabilmesi için yeni Wine tabanlı Proton projesi olan Steam Play’in yeni versiyonunu duyurdu.

Steam Play 2010 yılında çıktığında, Steam kullanıcıları oyunların Windows, Mac ve Linux versiyonlarına tek bir satın almayla sahip olabiliyordu. Linux desteği eklendikten sonra 3000’den fazla oyun Steam’e eklendi. Valve, o zamandan beri Linux kullanıcılarının daha çok oyuna kolay bir şekilde erişilebilmesi için uğraştıklarını belirtiyor.

Steam Play Beta’nın yeni ve geliştirilmiş versiyonu, Proton isimli modifiye edilmiş bir Wine sürümünü de içinde barındırıyor. Proton ile ilgili geliştirmeler Valve ve CodeWeavers tarafından yapıldı.

Proton, açık kaynaktır ve isterseniz GitHub üzerinden inceleyebilirsiniz. 

Yeni sürümdeki bazı geliştirmeler şu şekilde:
  • Linux versiyonu olmayan Windows oyunları Steamworks ve OpenVR desteğiyle birlikte Linux Steam’de kurulup çalıştırılabilir.
  • DirectX 11 ve 12 uygulamaları artık Vulkan tabanlı. Bu sayede oyun uyumluluğu arttırıldı ve performansa olan etkisi azaltıldı.
  • Tam ekran desteği geliştirildi.
  • Oyun kontrolcu desteği geliştirildi. Oyunlar, Steam tarafından desteklenen bütün kontrolcüleri otomatik olarak algılayacak.
Yeni Steam Play Beta ile birlikte desteklenen Windows oyunları arasında QUAKE, Tropico 4, Star Wars: Battlefront 2, DOOM, DOOM VFR, PAYDAY: The Heist vb oyunlar var. Desteklenen Windows oyunlarının sayısı daha da artacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski