Microsoft, Windows 10'a Linux Kerneli Ekleyecek

Windows Subsystem for Linux: WSL 2’nin yeni mimarisinde, WSL topluluğunun en çok istediği, dosya sistemi performansında artış ve tam uyumluluk sağlanacak. Yani çok daha fazla Linux uygulaması (Docker gibi) WSL 2’de çalışacak. Yeni mimari, WSL 1’deki gibi aynı kullanıcı deneyimini sunacak.

Linux dağıtımları hem WSL 1 hem de WSL 2 olarak çalışabilir. WSL 2, Linux kerneli kullanan tamamen yeni bir mimariyi kullanıyor.

Windows’un Linux kerneli kullanması ilk kez değil. Daha önce 2018’de duyurdukları Azure Sphere’de de kullanılmıştı. Fakat ilk defa Windows, Linux kernelle (4.19) birlikte gelecek. Kernel.Org’daki kaynak tabanlı olacak. 

Bu kernel özellikle WSL 2 için ayarlandı. Windows’ta harika bir Linux deneyimi verebilmek için boyut ve performans konusunda optimize edildi. En son güvenlik düzeltmeleri ve kernel geliştirmelerini Windows güncellemeleriyle kolayca alabileceksiniz.

Kullanılan Linux kerneli tamamen açık kaynak olacak. WSL 2 yayınlandığında Github’dan tam konfigürasyonuna ulaşabileceksiniz.

Windows Subsystem for Linux: WSL 2 Nedir?

WSL 2, en son ve en mükemmel sanallaştırma teknolojisini kullanarak Linux kerneli hafif bir sanal makinede çalıştırabilmeyi sağlıyor. Burada sanal makine denildiğinde aklınıza açılış hızı yavaş, varolan sistemden izole edilmiş ve çok fazla sistem kaynağı kullanan bir şey gelebilir. WSL 2’de bunlar yok. WSL 1’nin avantajlarından faydalanıyor. Windows ve Linux arasında yüksek seviye entegrasyon, aşırı derecede hızlı açılış süresi, az kaynak tüketimi sağlıyor. Sanal makine konfigürasyonu ve yönetimiyle uğraşmanıza gerek kalmıyor.

Windows İnsider programıyla Haziran 2019’da gelecek olan WSL 2’nin kısa demosunu aşağıdan görebilirsiniz. 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski