Linus Torvalds; “Ben Artık Programcı Değilim”

Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisi Linus Torvalds, artık kendisinin programcı olmadığını düşünüyor.

Artık kodlamayı bilmediğini, kodların çoğunu e-maillerinde yazdığını, patchleri düzenlemeyle çok fazla uğraştığını, hatta bazen test etmeden gönderdiğini dile getirdi. Birisi bir patch gönderdiğinde, “Bence bu, bu şekilde yapılmalı” şeklinde yanıt verdiğini ve çoğunlukla yaptığı şeyin bu olduğunu, programcı olmadığını söyledi.

Patch (Yama): Bilgisayar programlarında oluşan bir hatayı ya da programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır. Genelde bilgisayarlardaki en büyük güvenlik sorunlarından olan yazılım açıklarına müdahale amacıyla kullanılır.

“İşiniz Nedir?” sorusuna yanıtı da “Çok fazla email okuyup yazıyorum. Benim işim “Hayır” demek. “Patch” ve “Pull request” için birisi “Hayır” demeli. Çünkü geliştiriciler, “Hayır” diyeceğim bir şey yaparlarsa, kodu yazmak için daha iyi bir iş çıkardıklarını biliyorlar.”

Yani kısacası Torvalds, şimdilerde kod yöneticisi ve bakımıyla ilgileniyor. “Öncelikli hedeflerimden biri, insanlar bana patchleri gönderdiklerinde, çok duyarlı birisi olmak. 1 veya 2 gün içerisinde onlara evet veya hayır demek istiyorum. Bazı durumlarda bu süre, bir haftaya kadar uzayabilir. Fakat maintainer olarak her zaman orada olmak istiyorum.”

Software Maintainer: Özgür ve açık kaynaklı yazılımda, bir yazılım sorumlusu ya da paket sorumlusu genellikle kaynak kodunu dağıtım için ikili bir pakete ekleyen, yamaları işleyen ya da bir kaynak havuzunda kod düzenleyen bir ya da daha fazla kişidir.

“Maintainer’ın görevinin, kodu, yamaları ya da istekleri gönderen kişilere karşı duyarlı olunması ve yaptıkları iş beğenilmese bile onlara geri dönüş yapılması gerektiğini düşünüyorum.“

“Birçok açıdan, “geliştirme” çok daha kolay hale geldi. Çok daha iyi araçlara ve belgelere sahibiz. İnsanların, işlerinin bir parçası olduğunu düşündüğü daha fazla topluluğa sahibiz ve bu da yeni insanların gelmesine yardımcı olmak için işlerinin birincil kısmı.“

“Bir sürü kuralın olması eğlenceli olmayabilir. Eskiden çok daha serbestti ve daha çok şaka yapan insan vardı ve bir şeyleri deneyebilirdiniz. Çok fazla ciddiyet var. Fakat bu işi hala yapmamın nedeni, doğru olan şeyin bu olması. Zamanımın çoğunu email okuyarak geçiriyor olabilirim. Fakat bunu yapmamın nedeninin bir kısmı da bu. Aksi halde gerçekten sıkılırdım.”

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski