Linux Mint 21.1 "Vera" Güncellemesi Nasıl Yapılır?

Linux Mint 21 sürümünden Linux Mint 21.1 sürümüne güncelleme aktif hale geldi.  Aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayarak güncellemeyi yapabilirsiniz.

1- Sisteminizde herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinize karşı, yükseltme işlemini yapmadan önce Timeshift ile sisteminizin yedeğini (snapshot) alın.

2- Yükseltme işlemi için sisteminizi hazırlayın. Ekran koruyucuyu kapatın. Cinnamon’da uygulama, uzantı, tema vb kurduysanız bunları sistem ayarlarından güncelleyin/yükseltin.

3- Güncelleme Yöneticisi’nin kendi sürüm güncellemesini yapın. (Güncellemenizi söyleyen bir uyarıyla karşılaşacaksınız.)

4- İşletim sisteminizi güncellemek için Güncelleme Yöneticisi > Düzenle > “Linux Mint 21.1 Vera” sürümüne yükselt seçeneğini seçin.
 
5- Karşınıza çıkan pencerede konfigürasyon dosyaları tutulsun mu yoksa yenisiyle değiştirilsin mi şeklinde çıkan soruya değiştirilsin seçeneğini seçin.

6- Mint-Y-Dark ve Mint-Y-Darker temaları kullanımdan kaldırıldı. Depoda “mint-themes-legacy” ismiyle hâlâ mevcut. Eğer kurmak isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

sudo apt install mint-themes-legacy

7- Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümleri

  • Eğer işletim sisteminizi yükseltme seçeneği sizde görünmüyorsa, mintupdate (5.9.6 veya üstü) ve mint-upgrade-info (1.2.0 veya üstü) güncelledikten sonra Güncelleme Yöneticisi’ni yeniden başlatın. Eğer yine de sonuç alamazsanız varsayılan depoları/yansıları değiştirin.
  • Nadiren de olsa eğer sisteminiz kilitlendiyse ve giriş ekranına giremiyorsanız CTRL+ALT+F1 ile konsola geçip giriş yapın ve “killall cinnamon-screensaver” (ya da MATE’de “killall mate-screensaver”) yazın. Oturuma geri dönmek için CTRL+ALT+F7 veya CTRL+ALT+F8’i kullanın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski