OpenGL Vs DirectX: 1 – 0

Valve, Linux platformu için Steam desteğini resmi olarak destek sunduğundan beri, herkes çıldırmış gibi davranıyor. Yakın bir zamanda, Valve'nin patronu – Mr.Gabe, “Windows 8, PC oyun yapımcıları için bir felaket olacak” dedi. Ertesi gün, Blizzard'ın müdürü – Mr.Newell, Twitter'dan düşüncelerini paylaşarak “Sanırım Windows 8, PC alanında herkes için bir felaket – Blizzard için de harika değil” dedi. Soru...

Neden bu iki büyük oyun yapımcısı Windows 8'den memnun değil?

DirectX ve Windows Egemenliği

Direct3D geldiğinden beri, oyun endüstrisi yıllarca Windows işletim sisteminin egemenliğindeydi. Şu ana kadar, AMD ve Nvıdıa gibi donanım üreticileri, ürünlerinin içine DirectX uygulayarak Microsoft'u destekliyordu. Bu yüzden, eğer Assassin's Creed I'i en iyi kalitede oynamak istediğinizde, DirectX10 destekleyen yeni bir GPU almanız gerekiyordu. Fakat 6 ay sonra, Assansin's Creed II'yi en iyi kalitede oynamak istediğinizde, yine DirectX11'i destekleyen yeni bir GPU almanız gerekiyordu ve bu böyle devam ediyordu.

GPU ne olursa olsun, AMD 64bit işlemcileri ortaya çıktığında, sidik yarışına girmeniz gerekiyordu. Artık yeni oyunların en üst düzey grafikleri kullanması ile uygulamaların çoklu kullanım yükü aynı. Bu yüzden, Dragon's Age I'i oynamak istediğinizde, yeni bir dual core işlemci almanız gerekiyordu. Fakat 6 ay sonra Dragon's Age II çıktığında, dar boğazdan kurtulmak için yeni bir quad core CPU almanız gerekiyordu. Yani oyuncuların ara sıra, overclock yapmaktan veya yeni bir donanım almaktan başka şansı yoktu.

Alternatifler: PlayStation3, Nintendo Wii ve XBox360

Bilgisayar oyunları oynamak, insanların büyük çoğunluğunun ve özellikle oyun hayranları için pahalı bir hobi haline geldi. Sonuç itibariyle, gittikçe daha fazla oyuncu, alternatif olan ve satın alınabilir bir seçenek olan konsollara yöneldi. Sadece oyunlar ve oyunlara özel bir makine – bir kez öde ve ömür boyu oyna. Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3; hepsi oyun deneyimi yaşamak isteyenler için harika alternatifler.

Bu, oyun endüstrisine etki edecek hale gelecek ve yakında masaüstü bilgisayarlarda geliştirmek yerine konsollar için oyun geliştirmeye olan ilgileri daha da artmaya başlayacak. Sonuç itibariyle, oyunların çoğu, ilk önce konsollarda yayınlanıyor ve bir kaç ay sonra da Windows ve Mac'e uyarlıyorlar. Bazı iyi oyunlar, bilgisayar için çıkartılmadığından beri işler daha da kötüye gitti. Metal Gear Solid 4, Gears of War 3, God of War, Tekken, Dante's Inferno ve diğerleri konsol için çıkartıldı. Bunun anlamı, bu oyunları oynayabilmek için oyun konsolunuzun olması gerekiyor.

Dürüst olmak gerekirse, şu anki bilgisayar oyunları, konsol versiyonlarının kötü portları. Yani, eğer en son çıkan donanıma bir servet ödemek isteseniz bile, yine de en iyi oyun deneyimini yaşayamayacaksınız. Bu yüzden, oyun yapımcıları, bilgisayar için oyun geliştirmeye artık hevesli değil. Blizzard ve Valve, çoktan Windows 8 ve DirectX için alternatifler aramaya başladılar bile. Fakat neden şimdi?

Tabletler, akıllı telefonlar ve tümleşik grafikler
İş performansa geldiğinde, Android tabletler gibi en son trendler, OpenGL teknolojisinin, günlük yapılacak internette gezinti, müzik, filmler ve oyunlar gibi işlerde, masaüstü bilgisayarın yerini kolayca alabileceğini kanıtladı.
En son Samsung Galaxy 3 Quad core CPU ile gelirken, dual core işlemcileri kullanan bir çok tablet ve akıllı telefon gördük. Webgl ve açık teknolojiler kullanılarak, bütün bu taşınabilir aygıtlarda Angry Birds gibi oyunları oynayabilmek mümkün. Android ve iPhone oyunlarının çoğunun oynanışındaki başarının temeli; bunun anlamı, bir joystick tutmak yerine ellerinizi ve vücudunuzu kullanabiliyorsunuz. Nihayetinde elle oynanan aygıtlar bu yüzden çok popüler.
Eğer böyle küçük bir cihazda Call of Duty Modern Warface 2 gibi bir oyunun nasıl oynandığını merak ediyorsanız, PlayStation3 gibi eski ve modası geçmiş bir oyun konsolunun, Linux kullanarak, bugünün bilgisayarından daha iyi çalıştığını kendinize sorun. Cevabı bulabildiniz mi? Valve buldu!
Linux ve OpenGL karşılık verdi
Bugün, Valve Linux Takımı “Faster Zombies” isimli harika bir yazı yayımladı. Direct3D ve Windows yerine OpenGL ve Linux kullanarak LFD2'nin Linux versiyonunu geliştirmeye çalışıyorlar. OpenGL ve Linux kernel için oyunu modifiye ettiler ve sürücüleri uygun hale getirdiler. Sonuç şok ediciydi. Kodun büyük bir kısmı Mac OS'tan alınmıştı ve bazı modifikasyonlardan sonra sonuç oldukça etkileyiciydi: 315 FPS. Bu çalışmadan sonra, Linux'te Left 4 Dead 2, 315 FPS'de çalışıyor. Bu Linux versiyonu, Windows versiyonundan (270.6) daha hızlı çalışıyor.

Laptoplar/Netbooklar ve tümleşik grafikler

Şu anda, tümleşik grafikleri kullanan her laptopta oyunları normal/yüksek kalite ayarlarda oynamak mümkün değil. Valve, bugün kullanılan donanımın, oyunlarını Windows 7 ve DirectX'te çalıştırmak yerine OpenGL ve Linux'te çalıştırmanın daha yetenekli olduğunu anladı. Linux ve Intel Core i3/5/7 işlemci kullanarak, sadece bütünleşik GPU'nuzun yardımıyla yeni oyunlar oynanabilecek. Ayrıca, bütün İntel bulunan netbooklarda ve laptoplarda çalışan Linux, yüksek frameratelere sahip Valve oyunlarını büyük ölçüde oynanabilecek.

İlk sorulan soruya cevap
Valve ve Blizzard gibi büyük firmalar, oyunlarını Windows 8'de uygulamak için zaman ve para harcamak konusunda emin değiller. Onun yerine, açık teknolojiler çok daha ilgi çekici. Linux açık kaynak, her yerde çalışıyor ve hafif.
Yazıdaki ilk soruya cevap verecek olursak, size şunu söyleyeyim: Windows 8 Masaüstü bilgisayarlar için bir felaket olmayacak, ama diğer taşınabilir aygıtlar için heyecanlandırıcı bir etkisi olacak.

Linux kullanıcısı olarak daha mutlu olamazdım! Valve, tümüyle Linux'e giriyor. Linux kullanıcıları bu olay yüzünden çok heyecanlılar ve artık Linux, oyunlar ve sürücüler gibi ihtiyacı olan her şeye sahip olacak.

KaynakOpenGL Vs DirectX: 1 – 0

4 Yorumlar

  1. Görünen köy kılavuz istemez, Anlayana sivri sinek saz - Anlamayana davul zurna az, yani:
    Bir gün "HERKES LINUX KULLANACAAAAAKK"

    GÜZEL BİR HABER eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kez bu kadar uzun bir yazıyı İngilizce'den Türkçe'ye çevirdim. Haber çok hoşuma gitmese muhtemelen uğraşmazdım. İleride her şey daha farklı olacak. Valve ve Blizzard gibi büyük firmalar adım attıktan sonra bu diğer firmalara da örnek olacaktır.

      Sil
  2. Aynen katılıyorum (hemde yıllardır:D) bir gün herkes linux kullanacak...

    YanıtlaSil
  3. Oyunların linux destekli olarak piyasaya sunulması linux'ün driver sorununa çare olacaktır ve diğer cad/cam yazılımlarıda linux desteğine kavuşacak ve windows un hakimiyetini ortadan kaldıracaktır. Böyle bir şey olursa windows un gnu lisansına geçmesinden başka çaresi olmayacak bence. Çok zor gibi görünüyor ama imkansız değil. Belkide bam bamşka bir gnu işletim sistemi çıkacak ve hepsini silecektir. Gelecek gnu da...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski