Arch Linux Kurulum Denemesi

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Arch Linux kurulumu yapmaya çalışmıştım. Daha önceden Arch Linux kurulumunu VirtualBox'ta iki kez denememe rağmen başarılı olamamıştım. Resimli anlatımlarla adım adım ilerlerken hep bir yerde takılıp kalıyordum.

Son kurulum denemesinde 2012.09.07 kalıbıyla kuruluma başladım. Kaynak olarak da Archtr.org sitesindeki şu sayfadaki aşamaları sırasıyla uygulamaya başladım. TABAN KURULUM kısmını sorunsuz bir şekilde geçtim. KURULUM SONRASI kısmındaki bazı kodları sorunsuz çalıştırabilmeme rağmen 2-3 tanesinde sıkıntı yaşadım. Ne yapabilirim diye bir süre araştırıp sonuca ulaşamayınca kurulumdan vazgeçip Linux Mint XFCE kurulumu yaptım.

Edindiğim Deneyimler:

Kurulum sürecinin çok uzun olduğunu bizzat gördüm. Özellikle dosyaları internetten indirdiği ve ben o sırada komşunun internetinden kablosuz olarak internete bağlı olduğum için de kurulum sürecinin uzadığını düşünüyorum. Fakat itiraf etmeliyim ki kurulumu yaparken bile insana acaip keyif veren bir sistem Arch Linux. Her ne kadar masaüstüne ulaşamasam da yine de güzel bir tecrübe oldu benim için. Kurulum süresince harcadığım o dört saate değdiğini düşünüyorum.

Şunu da hemen belirteyim. Resimli kurulum denemelerimde bile kurulum aşamasında bu kadar ileri gidememiştim. Buna dayanarak kurulumun daha da kolaylaşmış olduğunu söyleyebilir miyiz bilemiyorum. Fakat bana daha kolay gibi geldi.

En kısa zamanda Arch Linux'u VirtualBox ile kurabilir hale geldikten sonra bilgisayara kurmayı düşünüyorum.  

2 Yorumlar

  1. Polat merhaba
    Arch taban kurulumu başarmış olman olayın bitmiş anlamına gelir.
    Bir sonraki adımlarda öncelikle en iyi yansıyı "rankmirrors" ile ayarlayıp yansıları sekronize edip sistemi güncelliğini kontrol ettikten sonra Xorg, ekran kartı sürücüsü, kullanıcı oluşturmak ve en son dilediğin arayüzü yüklemek kalıyor.
    Evet uzun sürüyo gibi görüniyo ama alıştıktan sonra düşündüğünden çok çok kısa bir sürede kurulduğunu fark edeceksin.
    Aldığın hatalara gelince arada bir Arch yansılarında geçici sorunlar yaşanabiliyor zannedersem hataları bu yüzden almaktasın.
    Aslında Arch Linux Türkiye forumunda oldukça yararlı yazılar var, oraları takip ederek kurabilirsin.
    Şimdiden hayırlı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yapamadığım yerlerde hata almadım. Hatırladığım kadarıyla bir yerde bir yazıyı bir dosyanın içerisine ekle diye bir şey vardı. Fakat benim pc de öyle bir dosya veya klasör yok şeklinde bir uyarı alıyordum. Neredeyse kurulumu tamamlayacaktım yani. Çok az kalmıştı. Senin de dediğin gibi kurulum zor değil. Kodları sırasıyla yapınca sorun çıkmıyor. Bir dahaki sefere daha fazla araştırıp ona göre deneyeceğim. Yorumun için de teşekkürler.

      Sil
Daha yeni Daha eski