SNES Oyunlarını ZSNES İle Ubuntu'da Oynayın

Atari oyunlarını oynayan ve o dönemi görmüş birisi olarak o dönemde oynadığım oyunların keyfi bir başkaydı. Bu keyfi günümüz bilgisayarlarında hala devam ettirmek isteyenler emulator dediğimiz yazılımları kullanarak eski atari oyunlarını bilgisayarlarında oynayabilirler.

ZSNES de bahsettiğim bu emulatorlerden birisi. Kullandığınız Linux dağıtımına da rahatlıkla kurabileceğiniz bu emulator hakkında kısa bir bilgi vereyim.

ZSNES'in geliştirilmesine 3 Haziran 1997'de başlandı ve ilk sürümü 14 Ekim 1997'de DOS için çıkarıldı. O zamandan bu yana resmi portlar hem Windows hem de Linux için yapılıyor. Emulator 2 Nisan 2001 tarihinde GPL lisansı altına girip özgür yazılım oldu.

Özgür ve açık kaynak olan bu programın arayüzünün çok güzel olmamasına rağmen gayet güzel çalışan ve oldukça popüler bir program.

ZSNES'te eski oyunları oynamak için SNES ROM'larını internetten indirmek gerekiyor. ROM dediğimiz şey her bir oyun için indirmeniz gereken dosyalar. Bu dosyalar zipli haldedir. Google'dan aratarak bulabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. ZSNES'in zipli dosyaları da kendisinin açabileceğini belirtelim.

ZSNES Kurulumu Nasıl Yapılır?

ZSNES'i kurmak için aşağıdaki komutu Uçbirim'de çalıştırın.
 sudo apt-get install zsnes  
ZSNES'i çalıştırmak için Uçbirim'de zsnes yazmanız yeterli. Yazdıktan sonra küçük bir pencerede oyunun arayüzünü göreceksiniz.

Emulatorun kullanımıyla ilgili fazla bir şey anlatmaya gerek duymuyorum. Sadece GAME'e tıkladıktan sonra LOAD'a tıklayıp oynayacağınız oyunu seçiyorsunuz. İnternetten bulduğunuz ROM'ları Home dizinindeki kendi belirlediğiniz klasörün içine koyarsanız daha iyi olur. Çünkü LOAD'a tıkladıktan sonra size bahsettiğim klasörün içi ilk etapta görünüyor. Aramayla uğraşmamak için en kolay yöntem bu. Oyunları oynamak için klavyede basmanız gereken tuşların hangileri olduğunu öğrenmek için de CONFIG>Input'tan görebilirsiniz.

Takıldığınız veya sormak istediğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz.

2 Yorumlar

  1. Eğer elinizde joystik varsa, onu CONFIG>Input sayfasından yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. SAVE OLAYINIDA YAZSAYDINIZ YA F2 BASIYORUM OYUNU KAYIT EDIYORUM CIKIYORUM TEKRAR OYUNA GIRIYORUMM AMA KAYIT YAPTIGIM YERDEN BAŞLIYAMIYOM

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski