Linux’te Netbook [1024x600] Çözünürlük Sorununa Kesin Çözüm!

Netbooklar ilk çıktığında, her ne kadar donanımsal anlamda zayıf olsalar da küçük ve taşınabilirlik anlamında kolaylık sağlamasıyla ön plana çıkmıştı. Fakat netbook sahibi olanlar bilir. 10 inçlik netbooklar, 1024x600 gibi garip bir çözünürlüğe sahip. Kurduğunuz yazılımların bazılarını çalıştırdığınızda üst kısımları genelde bir sorun çıkarmasa da alt kısmı görülemediğinden yazılımı kullanmak tam bir işkenceye dönüşüyor. Alt tuşuna basılı tutup fareyle yazılım penceresini yukarı kaydırarak alt kısmını görebiliyorsunuz.

Bu yazıda basit bir script olan Newrez’le Netbook’ta 1024x600 çözünürlük sorununu nasıl çözeceğimizi göstereceğim. 

1- İlk önce Newrez’i şu linkten indiriyoruz.
2- Newrez’i, indirdiğiniz sıkıştırılmış dosyadan dışarı çıkartıyoruz. 
3- Çift tıklayarak Newrez’i çalıştırdığınızda küçük bir pencere karşınıza çıkıyor. 

Gördüğünüz gibi Varsayılan Çözünürlük: 1024x600 olarak görünüyor. Boş kısma hangi çözünürlüğü kullanmak istiyorsanız onu yazın. Örnek olarak ben 1280x800 girdim. 

Görüntü kalitesinde ufak bir kayıp oluyor. Daha doğrusu hafif bir bulanıklık varmış gibi hissettiriyor. Böyle olması da gayet normal. Fakat kullanmanızı engelleyecek boyutta değil. En azından kısa süreli yapmanız gereken bir şey varsa, işinizi halledip tekrar eski haline döndürebilirsiniz. Eski haline dönmek için boş kısma default yazmanız yeterli.

Newrez’i Açılışta Otomatik Başlatmak?

Yukarıdaki işlemleri her seferinde yapmayla uğraşmak istemiyorsak ve bilgisayarı açtığımızda otomatik olarak, hatta istediğimiz çözünürlüğe ayarlı bir şekilde başlamasını sağlayabiliriz. 

Ben Linux Mint kullandığım için ona göre anlatacağım. İndirdiğimiz newrez dosyasını Ev dizinindeki bin klasörünün içine koyuyoruz. Eğer bilgisayarda birden fazla kullanıcı varsa, sudo komutunu kullanarak newrez dosyasını /usr/local/bin içine koymamız gerekiyor.

Oturum ve Başlangıç’ı açıyoruz. Aşağıda gördüğünüz gibi Ekle diyerek Newrez’i başlangıçta çalışacak şekilde ekliyoruz. 


İsterseniz Newrez için iki tane başlangıç ekleyerek (bir tane varsayılan çözünürlük olan 1024x600, bir tane de kendi istediğiniz çözünürlükte) Oturum ve Başlangıç penceresinden dilediğinizi seçebilirsiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda hangisini seçtiyseniz o şekilde başlayacaktır.   

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski