mtPaint Nedir? Nasıl Kurulur? (Ubuntu/Linux Mint)

mtPaint, Linux ve Windows’ta kullanabileceğiniz, hafif, açık kaynak bir yazılımdır. Fotoğraf veya resimlerde basit değişiklikler veya düzenlemeler yapmak için GIMP, Krita gibi gelişmiş yazılımlar kullanmak istemiyorsanız mtPaint aradığınız yazılım olabilir. 

mtPaint Kurulumu Nasıl Yapılır?

2011’de yayınlanan ve mtPaint’in son kararlı sürümü olan 3.40’ı resmi depodan kurmak istiyorsanız aşağıdaki komutu terminalde çalıştırabilirsiniz. 

sudo apt install mtpaint

3.50 geliştirme sürümünü kurmak istiyorsanız aşağıdaki PPA’yı kullanabilirsiniz.

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/mtpaint
sudo apt update
sudo apt install mtpaint

mtPaint’in dökümantasyon dosyasını ayrı bir paket olarak kurmak için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın. Dökümantasyon, Ubuntu’da tavsiye edilen olarak listelenmiş ve otomatik olarak kuruluyor. Linux Mint’te bunu ayrıca kurmanız gerekiyor. 

sudo apt install mtpaint-handbook

3.50 geliştirme sürümünü kullanmak istemiyorsanız ve resmi depodaki sürüme dönmek istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

sudo apt install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:webupd8team/mtpaint

Not: mtPaint’in olumsuz yanlarından biri sanırım yarı İngilizce yarı Türkçe olması. İhtiyaç olabilecek kısımlar Türkçe’ye çevirilmiş gibi görünüyor. Fakat yine de beni nedense rahatsız etti. Büyük boyutlu resimleri bile hızlı bir şekilde açabilmesi, hafif ve kullanımının kolay olması mtPaint'i kullanma nedenlerimden biri. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski