AppImage Nedir? Nasıl Çalışır?

Bildiğiniz gibi Windows’ta Taşınabilir (portable) olarak adlandırdığımız uygulamalar var. Kurulum yapmamıza gerek kalmadan sadece indirdiğimiz ZIP dosyasını dışarı çıkartıp uygulamayı çalıştırıyoruz. Ayrıca bu yazılımları USB içine kopyalarak, Windows kurulu diğer bilgisayarlarda da çalıştırıp kullanabiliyoruz.

AppImage, teknik yapısı farklı olsa da kullanıcılar açısından bakıldığında taşınabilir yazılımlarla aynı işi yapıyor. AppImage dosyasını, Linux işletim sisteminize indirip, kurulum yapmadan ve farklı dağıtımlarda çalıştırabiliyorsunuz.

AppImage Nasıl Çalışıyor?

Programların genellikle bazı işleri yapabilmeleri için bazı kütüphaneleri kullanmaları gerekiyor. Her bir dağıtım, kütüphanelerin belirli sürümlerini seçiyor ve bütün programlar bu seçilen kütüphanelerle çalışıyor. İnternetten indirdiğiniz bir programın ihtiyacı olan kütüphaneler, kullandığınız dağıtımın içinde olmayabilir.

Kullandığınız dağıtımın içinde olsun ya da olmasın, programın ihtiyaç duyduğu her şey AppImage adı verilen tek bir dosyanın içinde bulunuyor. Programı çalıştırdığınızda, ihtiyaç duyulan her şeye erişilebilecek geçici bir dosya sistemi oluşturuyor.

Flatpak: GNOME Project tarafından geliştirilen yeni bir paket formatı. XDG-App olarak biliniyor. AppImage ve Ubuntu'nun Snap paketine bir alternatif.

AppImage, Snap ve Flatpak Arasındaki Farklar Neler?

AppImage’ın Avantajları:
  • Taşınabilirdir. Kullandığınız AppImage uzantılı yazılımlarınızı USB belleğinize koyup istediğiniz herhangi bir Linux dağıtımında çalıştırabilirsiniz.
  • AppImage programınızı kullanmanız için herhangi bir hazırlık yapmanıza ve programı çalıştırmanız için kullandığınız sistemde yönetici haklarına sahip olmanıza da gerek yok.
  • Bazı AppImage programları kendilerini güncelleyebilirler.
  • Her şey tek bir dosyanın içinde bulunur. Kurulum yapmak için dosyayı indirmeniz, kaldırmak için de silmeniz yeterlidir.
Snap/Flatpak’in Avantajları:
  • Uygulamalar sandbox içerisindedir ve sisteminizden ayrı bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede malware gibi zararlı yazılımlara karşı koruma sağlar.
  • Paketleri güncellemesi kolaydır. Yeni sürümün olup olmadığını kendisi kontrol eder.
  • Yazılım Merkezi’nden indirip kurabilirsiniz. Ayrıca yazılım arayabilir ve bulduğunuz yazılımı indirip komut satırından kurabilirsiniz.
Ek Bilgi: İngilizce konusunda sıkıntınız yoksa, daha fazlası için şu sayfadaki tablolara mutlaka bakın. Aralarındaki farklar güzel bir şekilde hazırlanmış.

AppImage Yazılımlar Nasıl Çalıştırılır?

Programın üzerinde sağ tıklayıp İzinler sekmesine gelin. “Bu dosyanın bir program olarak çalışmasına izin ver”in yanındaki kutucuğu işaretleyin. Programı çift tıklayarak çalıştırabilirsiniz.

Peki Hangisini Kullanmalıyız?

Çok sık kullanmadığınız, arada sırada çalıştırdığınız ya da bilgisayara kurmadan önce test etmek istediğiniz bir yazılım varsa veya taşınabilirlik sizin için önemliyse (USB ile yanınızda taşıyacaksanız) AppImage’ı tercih edin. Eğer çok sık kullandığınız bir programsa ve sadece kendi bilgisayarınızda kullanacaksanız Snap veya Flatpak’i tercih edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski