Ubuntu 20.04 LTS, Raspberry Pi Sertifikası Aldı

23 Nisan 2020’de çıkan Ubuntu 20.04 LTS için Canonical, aynı gün onaylanan Raspberry Pi’ların hepsine Ubuntu Server 20.04 için “tam destek” ekledi. Kullanıcılar, Raspberry Pi’lerinde, Canonical’ın düzgün çalışacağını garanti ettiği Ubuntu 20.04’ün yeni özelliklerinin tamamını kullanabilirler.

Sertifikalı Olmasının Ne Gibi Avantajları Var?

Bir kullanıcı, sertifikalı bir Raspberry Pi  aldığında ve Ubuntu’yu kurduğunda, Canonical’ın Ubuntu’nun düzgün çalıştığından emin olmak için binlerce test yaptığını bilmenin rahatlığını yaşıyor.  Raspberry Pi, mümkün olduğu sürece, her üç haftada bir test edilmiş güncellemeler ve güvenlik yamaları alacak. Kritik bir CVE (yaygın güvenlik açıkları ve bunlara maruz kalma) veya hata tespit edilirse, bu hatayı bir günde düzeltmeyi taahhüt ediyor. Burada amaç, Ubuntu'yu Raspberry Pi'de çalıştıran kullanıcıların güvenli ve mümkün olan en iyi deneyimi yaşamalarını sağlamak.

“Tam Destek” Ne Anlama Geliyor?

Ubuntu'yu çalıştırmanın önemli avantajlarından biri güvenlik. Bir Ubuntu sürümünün ömrü boyunca, Canonical binlerce düzeltme eki yayınlıyor ve bu düzeltmeler endüstri lideri güvenlik standartlarına uygun. Sertifikasyonun bir kısmı, bir güncellemeyi yayınlamadan önce, Canonical'ın laboratuvarındaki her Pi'de test ettiği anlamına geliyor. Bu şekilde kullanıcılar Raspberry Pi'lerinin güncel tutulacağını ve güncelleme veya güvenlik yaması nedeniyle kesilmeyeceğini biliyorlar.

Tam destek ayrıca Canonical'ın her Pi üzerinde Ubuntu sürümünün yaşam döngüsü boyunca sürekli regresyon testi yaptığı anlamına geliyor. Donanım, ancak Canonical en iyi kullanıcı deneyimini sunacağından eminse “Ubuntu Sertifikalı” olarak ilan edilebiliyor.

Sertifikasyona Neden İhtiyaç Var?

Bilgisayar korsanlığı ve siber saldırılar giderek yaygınlaşıyor. Bireyler ve işletmeler için “akıllı” bağlantılı cihazların popülaritesinin artmasıyla birlikte saldırı riski de yayılıyor. Bu nedenle cihazların güvenliğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Pi'nizde Ubuntu'yu, Ubuntu sertifikasına sahip başka bir kartı veya Ubuntu sertifikasını alarak, Canonical’in güvenlik uzmanlarının sizin için bu riskle baş etmesine izin vermiş olursunuz. Güvenlik konusunda kullanılabilecek ürünlerden biri de Ubuntu Core’dur. 

Not: Ubuntu Core, cihazlar için Ubuntu'nun minimal, sınırlı bir sürümüdür. Varsayılan olarak güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır ve herhangi bir ev kullanıcısı ya da endüstri lideri cihaz üreticileri tarafından kullanılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski