Linux Mint Haberleri (Eylül 2020)

Bu hafta Linux Mint 19'a gönderilen base-file 19.0.2 güncellemesinde kritik bir sorun bulundu. Bu güncelleme sadece önyükleme sırasını bozmakla kalmadı, aynı zamanda Timeshift de bu sorunu düzeltemedi.

Güncelleme gönderildikten bir gün sonra çekildi ve sorunu gidermek için forumlarda bir çözüm sunuldu: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=143&t=331605

Geçtiğimiz ay çıkan WebApp Manager’ın arayüz geliştirmeleri, hata düzeltmeleri ve daha iyi çevirilerinin olduğu 1.0.5 sürümü hazır.


Linux Mint 20.1’in kod adı “Ulyssa” olacak. 25 Aralık’tan önce çıkması planlanıyor.  

Celluloid video oynatıcısı, varsayılan olarak etkinleştirilmiş donanım video hızlandırmasıyla Linux Mint 20.1 sürümünde gelecek.

Donanım video hızlandırma, video dosyasının kodunu çözmek için grafik kartının kullanılmasından oluşur. Bu sayede daha akıcı oynatma, daha iyi performans ve daha az CPU kullanımı meydana gelir.

Cinnamon’da bazı uygulamalardaki (fcitx, KDE Connect, Redshift, vb.) tepsi simgesi hataları düzeltildi.

Mint-Y temasında küçük bir iyileştirme yapıldı. Başlık çubuğu düğmeleri hala aynı boyutta. Fakat tıklanabilir bölgeleri Linux Mint 20.1’de genişletilecek.

Bundan sonra Chromium paketlenecek ve resmi depolar aracılığıyla güncellenecek. Bu kararın nedeni, Linux dağıtımlarının neredeyse hepsinde bulunan sürümler ile resmi sürümler arasında önemli gecikmelerin olması. Debian ve Ubuntu'nun bazı yamaları da içe aktarıldı. Test etmek isterseniz Chromium’u alttaki linkten indirebilirsiniz.


Bilgisayarınızda Chromium kuruluysa, önce kurulu sürümü kaldırın. Ardından yukarıdaki sürümü indirin.

Linux & IPTV

Linux masaüstünde iyi IPTV çözümlerinin eksikliği fark edildi. Ancak bunu gerçekte kaç kişinin kullandıklarından emin olmadıklarını söylüyorlar. Eğer bununla ilgilenen kitle küçükse yan proje olarak çok yavaş bir şekilde bir şey geliştirebileceklerini ya da yeterince talep varsa bunu bir Linux Mint projesi olarak yapabileceklerini belirtiyorlar.

Linux Mint geliştiricileri, IPTV ve M3U konusunda sizlerin fikirlerini merak ediyor. Telefonunuzda, tabletinizde veya akıllı TV’nizde M3U IPTV kullanıp kullanmadığınızı, Linux’te IPTV izlemeyi ve kaydetmeyi istermiydiniz diye soruyor.

NVIDIA 450 & Sürücü Yöneticisi
  • NVIDIA 450 sürücüleri çıktıktan sonra, Sürücü Yöneticisi’nde sorunlar olduğu fark edildi. Bu sorunları düzeltmek için bazı adımlar atıldı.
  • Mintsystem ve mintdrivers'ın yeni sürümleri, tüm 19.x sürümlerine ve Linux Mint 20'ye aktarılacak.
  • Linux Mint 20’de zaten etkinleştirilmiş olan APT önerileri Linux Mint 19.x’te de aktif hale gelecek.  
  • Sürücü Yöneticisi, packagekit’e geçecek.
  • Sürücü Yöneticisi kullanıcı modunda çalışacak. Bir sürücüyü kurup kaldırmadığınız sürece şifre girmenize gerek kalmayacak.
USB Yazıcı Desteği
  • Bazı USB yazıcılar ve tarayıcılar Linux Mint 19.3’te çalışırken Linux Mint 20’de çalışmadığı fark edildi. Yazıcı yapılandırma aracına da otomatik olarak ekleniyor ve kaldırılması mümkün değil. Kaldırdıkça geri gelmeye devam ediyor.
  • Bu sorunu yaşıyorsanız “ippusbxd” paketini kaldırın.
  • Ippusbxd iyi çalışmadığı için Linux Mint 20.1 sürümünde kaldırılacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski