Steam Linux Runtime (Scout, Soldier, Sniper, Medic...) Nedir?


Linux kurulu bilgisayarınızda oyun çalıştırmak için Steam'in uyumluluk özelliklerini kullandığınızda, oyunu iki yardımcı programdan biriyle çalıştırma seçeneğiniz var: Proton ve Steam Linux Runtime.

Steam Linux Runtime Nedir?

Steam Linux Runtime seçeneği, oyunun stüdyo tarafından sağlanan Linux'ta yerel bir bağlantı noktasını çalıştırır. Ancak herhangi bir dağıtımda çalışmasını sağlamak için bir kapsayıcı içinde çalışır. Yani, Steam Linux Runtime seçeneğini seçerseniz oynayacağınız sürüm bu yerel sürüm olacaktır. Oyun ile işletim sisteminiz arasında Steam'in konteyner sistemi dışında herhangi bir uyumluluk katmanı çalıştırılmayacaktır.

Genellikle Steam Linux Runtime olarak anılan Steam konteyner çalışma zamanı çerçevesi, Linux'ta Steam oyunlarını bir konteyner ortamında çalıştırmak için kullanılabilen bir konteyner ortamları koleksiyonudur.

Bu yeni çalışma zamanları, ana işletim sisteminin paylaşılan kitaplıklarını Valve tarafından sağlanan paylaşılan kitaplıklarla birleştiren bir LD_LIBRARY_PATH oluşturmak yerine, daha öngörülebilir bir ortam oluşturmak için Linux ad alanı (konteyner) teknolojisini kullanır. Steam Play uyumluluk araçlarının bir koleksiyonu olarak uygulanır.

Tüm bu uyumluluk araçlarının özü, Steam Çalışma Zamanı'ndaki uygulama düzeyindeki kitaplıkları ana bilgisayar işletim sistemindeki grafik sürücüleriyle birleştiren pressure-vessel’dır. Bu sayede Steam Runtime ile mümkün olduğu kadar uyumlu olan ve aynı zamanda güncel GPU donanımıyla çalışmak için gerekli tüm grafik sürücülerine sahip olan bir sistem ortaya çıkıyor.

Steam Play uyumluluk araçları gerektiğinde pressure-vessel’ı otomatik olarak çalıştırır.

Konteyner Çalışma Zamanları Neden Gereklidir?

Geleneksel LD_LIBRARY_PATH çalışma zamanı yalnızca modern ana bilgisayar işletim sistemlerinin ondan daha yeni olması nedeniyle çalışır. LD_LIBRARY_PATH tabanlı bir çalışma zamanını güvenilir kılmak zordur. Özellikle de çalışma zamanından daha eski bazı paketlere sahip ana işletim sistemlerinde çalıştırılabilir olmasını ve eski LTS dağıtımlarının kullanıcılarının en yeni oyunları çalıştırmasına izin vermesini istediğimiz için zordur.

Bazı kitaplıklar teknik nedenlerden dolayı (özellikle glibc ve grafik sürücüleri) LD_LIBRARY_PATH'de paketlenemez. Bir LD_LIBRARY_PATH çalışma zamanının bunları ana bilgisayar sisteminden alması gerekir ve bunların en azından derlendiği sürüm olması gerekir. Bu, çok eski olan scout sürümü için iyidir, ancak (örneğin) Ubuntu 18.04'te çalışmayan Debian 10 tabanlı bir çalışma zamanı için uygun olmayacaktır.

Bazı kitaplıklar bir araya getirilebilir, ancak eklentileri farklı yerlerde (çalışma zamanının kendisinde veya dağıtıma bağımlı birden çok yerde) aramak için yamalanmaları gerekir ki bu gerçekten sürdürülebilir değildir. Bu kitaplıklara yama uygulama ihtiyacını ortadan kaldırmak, bunları güncellemek için gereken süreyi büyük ölçüde azaltır ve gerektiğinde güvenlik ve hata düzeltme güncellemelerinin uygulanabilmesini sağlar.

/usr dosyasını çalışma zamanının kitaplıklarıyla değiştirmek için ad alanı (kapsayıcı) teknolojisini kullanmak, bu iki sorunu da ortadan kaldırır.

Steam Linux Runtime 1.0 (scout)

Steam çok sayıda eski yerel Linux oyunu sunmaktadır. Bu oyunlardan bazıları, (örneğin Team Fortress 2), sıkı bir scout ortamında dikkatlice derlendi. Böylece scout LD_LIBRARY_PATH çalışma zamanında veya scout ile en azından aynı kütüphaneleri sağlayan herhangi bir ortamda çalışabilirler.

Ne yazık ki, birçok yerel Linux oyunu daha yeni bir ortamda derlendi ve LD_LIBRARY_PATH çalışma zamanında yalnızca ana işletim sisteminin scout'takilerden daha yeni kitaplıklar sağlaması ve yine de oyunun varsayımlarıyla uyumlu olması durumunda çalışacaktır. Bu istikrarlı bir durum değil: Ubuntu 20.04'te çalışan bir oyun, Ubuntu 22.04'e rutin bir yükseltme ile kolayca bozulabilir.

Steam Linux Runtime 1.0 (scout) uyumluluk aracı, uygulama kimliği 1070560, bu sorunu azaltmak için soldier ile aynı konteyner teknolojisini kullanıyor. Belirli bir oyunu çalıştırmak için seçilirse veya bir oyun gerektiriyorsa Steam kitaplığınıza steamapps/common/SteamLinuxRuntime olarak otomatik olarak indirilecektir.

Aşağıdaki komutu çalıştırarak da kurulabilir:

steam steam://install/1070560

Soldier ve sniper konteyner çalışma zamanlarından farklı olarak, bir soldier konteynerına girilerek ve ardından bu konteynerin içinde bir keşif LD_LIBRARY_PATH çalışma zamanı kurularak uygulanır.

Steam Deck, birçok yerel Linux oyunu için otomatik olarak Steam Linux Runtime 1.0 (scout) kapsayıcısını kullanır. Geçmişte, Ocak 2022 güncellemesi ile 2023 ortası arasında Dota 2 gibi bazı oyunlar varsayılan olarak Linux masaüstü sistemlerinde bu kapsayıcıda çalıştırılıyordu. Bu mekanizma şu anda masaüstü Linux'taki üçüncü taraf oyunlar için mevcut değil. Ancak kullanıcılar bu kapsayıcıda çalıştırılabilir.

Eylül 2023'ten önce bu uyumluluk aracı Steam Linux Çalışma Zamanı olarak adlandırılıyordu. Eski ad hala bazı bağlamlarda görünebilir.

Steam Linux Runtime 2.0 (soldier)

Steam Runtime 2, Debian 10'u (2019'da piyasaya sürüldü) temel alan scout'tan daha yeni bir çalışma zamanıdır. Kütüphanelerinin çoğu doğrudan Debian'dan alınmıştır ve Debian'ın uzun vadeli güvenlik desteğinden yararlanabilirler. SDL ve Vulkan-Loader gibi oyunlar için özellikle önemli olan seçili kütüphaneler, Debian'ın daha yeni şubelerinden desteklenen daha yeni sürümlere yükseltildi.

Soldier, pressure-vessel için konteyner çalışma zamanı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve LD_LIBRARY_PATH çalışma zamanı olarak kullanılamaz.
Soldier, daha yeni kütüphane yığınına göre derlenen ve scout ile uyumlu olmayan Proton 5.13 ila 7.0 sürümleri için çalışma zamanı ortamı olarak kullanılır. Proton'un daha yeni sürümleri daha yeni bir çalışma zamanı kullanır.

Soldier gerektiren yerel Linux oyunları şu anda Steam'de yayınlanamıyor. Yerel Linux oyunları için yeni nesil çalışma zamanının Steam Runtime 3 Sniper olması amaçlanmaktadır.

Steam Linux Çalışma Zamanı 2.0 (soldier) uyumluluk aracı, uygulama kimliği 1391110, gerektiren bir Proton sürümünü veya bunu gerektiren Steam Linux Çalışma Zamanı uyumluluk aracını seçtiğinizde Steam kitaplığınıza steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier olarak otomatik olarak indirilir

Aşağıdaki komutu çalıştırarak da kurulabilir:

steam steam://install/1391110

Eylül 2023'ten önce bu uyumluluk aracı Steam Linux Runtime - soldier olarak etiketlendi.

Steam Linux Runtime 3.0 (sniper)

Steam Runtime 3, Debian 11'i (2021'de piyasaya sürüldü) temel alan başka bir yeni çalışma zamanıdır. Temel dağıtımının 2 yıl daha yeni olması dışında soldier’a çok benzer. Bu, çekirdek kütüphanelerinin ve derleyicisinin de yaklaşık 2 yıl daha yeni olduğu anlamına gelir. Proton 8.0, bunun avantajlarından yararlanmak için soldier’dan sniper’a geçti.

Sniper gerektiren yerel Linux oyunları Steam'de yayınlanabilir. Amaç, bunun Steamworks iş ortağı web arayüzü aracılığıyla, daha yeni bir kütüphane yığınından yararlanan herhangi bir oyun tarafından kullanılabilecek bir "self servis" özelliği olarak sunulmasıdır. Ancak 2023'ün başlarında bu mekanizma henüz hazır değil, bu nedenle bir oyunu sniper’da çalışacak şekilde yapılandırmak için Valve geliştiricisinin manuel kurulumu gerekiyor.

Bu mekanizmayı ilk benimseyenler arasında Ağustos 2022'den bu yana Retroarch, 2023 başı/ortası itibarıyla Endless Sky ve 2023 ortasından bu yana Dota 2 bulunmaktadır.

Steam Linux Runtime 3.0 - sniper uyumluluk aracı, uygulama kimliği 1628350, bir oyun gerektiriyorsa Steam kitaplığınıza steamapps/common/SteamLinuxRuntime_sniper olarak otomatik olarak indirilecektir.

Aşağıdaki komutu çalıştırarak da kurulabilir:

steam steam://install/1628350

Eylül 2023'ten önce bu uyumluluk aracı Steam Linux Runtime - sniper olarak etiketlendi.

Steam Linux Runtime 4 (medic)

Steam Runtime 4, şu anda Debian 12'yi (2023'te piyasaya sürüldü) temel alan bir prototip çalışma zamanıdır. Sniper gibi, yapısal olarak Soldier’a benziyor, ancak daha yeni bir üs dağıtımına sahiptir.

Medic için henüz bir uyumluluk aracı mevcut değil. İçeriği, test sonuçlarına ve oyun gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir.

Steam Linux Runtime 5

Steam Runtime 5, şu anda Debian 13'ü temel alan bir prototip çalışma zamanıdır 2025'in ortasında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Sniper gibi, yapısal olarak Soldier’a benziyor, ancak daha yeni bir üs dağıtımına sahiptir.

Steamrt5 için henüz bir uyumluluk aracı mevcut değil. İçeriği, test sonuçlarına ve oyun gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski