Linux için Terminal Programı - Guake

Linux dünyasına adım atan birçok kişinin zaman zaman bazı komutları kullanması gerekebiliyor. Hiç Linux kullanmamış olan kişiler bu noktada biraz endişeli olabilir. 

Komut kullanmak derken, internette bulduğunuz komutları veya bilgisayarınızda oluşan bir sorunu çözmek için kullanacağınız komutlardan bahsediyorum. Bu noktada da yapacağınız tek şey komutları kopyalayıp terminalde yapıştırmak.

Komutları kopyala/yapıştırmak her ne kadar kolay olsa da her seferinde menüye girip programlardan Terminal'i açmak veya masaüstüne simge koysanız bile işiniz düştüğünde çift tıklamayla uğraşmak zor gelebiliyor.

Bugün tanıtacağım program olan Guake, tam da ihtiyacımızı karşılayacak türden bir program. Programın kurulumunu yaptıktan sonra sağ alt köşede sürekli çalışır konumda olacak. Bu esnada siz klavyeden F12 tuşuna bastığınızda Guake penceresi açılacak. Kodunuzu kopyala/yapıştır yaptıktan veya yazdıktan sonra dilerseniz F12 tuşuna tekrar basarak pencereyi kapatabilirsiniz. Kapalı konumdayken de çalıştırdığınız kod işlemini yapmaya devam edecek.

Size basit veya önemsiz bir şey gibi gelebilir. Fakat bir kere kullanmaya başladığınızda işlerinizi daha çabuk hallettiğinizi göreceksiniz.



Guake Kurulumu:

Programı kurmak için en iyi yöntem tabii ki Yazılım Yöneticisi/Merkezi'nden kurulumunu bir iki tıklamayla halletmek.

Ubuntu, Linux Mint ve Debian'da Komut ile Kurulum:
 sudo apt-get install guake  
Bu dağıtımların dışında başka bir Linux dağıtımı kullanıyorsanız, Guake'in sitesinden dağıtımınıza uygun olan komutu kullanabilirsiniz.

4 Yorumlar

  1. Alttaki görüntüyü beğendim. Mate masaüstüne mi ait?

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski