Slax Geri Dönüyor

Slax ile ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse, Slackware tabanlı, KDE masaüstü ortamını kullanan ve CD/USB’den kullanabileceğiniz, modüler özelliğe sahip bir dağıtım. Küçük boyutlu (220MB civarı) ve günlük kullanımınız için ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yazılımı içinde barındırıyor.

Son yayınlanan Slax 7.0.8 sürümü 2013 yılında çıkmıştı. Dün paylaştıkları blog yazısında Slax’ın yeni sürümünün geleceğini belirttiler.

Slax’ın Yeni Sürümünde Ne Gibi Değişiklikler Var?

Taban olarak Slackware’den vazgeçip Debian kullanılacak. Debian’ın seçilmesinin nedeni olarak da "tembellik" olduğunu söylemiş. :) Slax’ı Slackware tabanlı olarak hazırladığı zamanlarda kernel için yama, konfigürasyon ayarları, yazılımları kaynak kodundan derleme, bağımlılıklar vb şeylerle uğraşması gerekiyormuş. Geçmişte bunu yapmaktan keyif almış ama artık uğraşmak istemiyormuş. Bu yüzden Debian’ı seçmiş. Yani yeni Slax, Debian’ın sunduğu avantajlardan yararlanacak.

Slax’ın Yeni Sürümü Ne Zaman Gelecek?

Tomas Matejicek’in söylediğine göre Slax’ın yeni sürümü neredeyse hazır. Pencere yöneticisi için Fluxbox, uygulama başlatıcı için Xlunch, terminal için Xterm ve web tarayıcı olarak da Chromium kulllanılacak. Hepsi bu kadar.

Standard ISO boyutu 210 MB civarı olacak. Fakat bunun dışında 800 KB’lık, ağ üzerinden her şeyin boot edileceği bir sürüm de olacak. Büyük isoyu webten bağlayıp sadece gerekli bölümler indirilecek.

Şu anda gerekli olduğunu düşünmese de belki 1 GB’lık yazılımlarla dolu bir sürüm de gelebilir. 

Yeni Slax yaklaşık olarak 1 veya 2 hafta içerisinde gelecek.

Not: Slax’i yıllar önce kullanmıştım ve çok beğenmiştim. İncelemesini yapmayı da düşünüyordum. Yeni çıkacak olan sürümün incelemesini yapma ihtimalim yüksek. Hatta belki eski sürümle birlikte karşılaştırma şeklinde de yapabilirim.

3 Yorumlar

  1. Desene Slax artık Slax olmayacak 😐😶😐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slackware sevenler için kötü bir haber. Ama yine de ortaya çıkacak şeyin ne olduğuna bakmak lazım. Gelen gideni aratmaz umarım...

      Sil
    2. Görünen o ki eyvah eyvah bir geliştiriciyi daha rahatlık-kolaylık belasına kaptırdık.Yeni Slax eskisine göre kıyaslanamayacak kadar acemice görünüyor.

      Sil
Daha yeni Daha eski